Philip Morris инвестира 300 млн. евро в Гърция

Когато Philip Morris International обяви през март, че ще инвестира 300 млн. евро в гръцкото си подразделение, производителят на цигари направи залог в разпадаща се икономика, докато страната се бореше да постигне сделка с кредиторите.

Базираната в Ню Йорк компания и дъщерното ѝ дружество – Papastratos, в онзи момент не искат да чакат. Сега, след края на преговорите около прегледа на спасителния заем, главният изпълнителен директор на Papastratos Христос Харпантидис казва, че компанията чувства действията си оправдани.

„Нашият пример ще бъде последван от много други“, казва Харпантидис, който поема поста през август 2015 г., в интервю за Bloomberg от Атина.

Инвестицията от производителя на цигарите Marlboro и Chesterfield е сред най-големите подобни входящи потоци за Гърция от дълговата криза през 2009 г. Тя е и изключително нужният стимул за страната, чиято икономика се е свила с повече от 25%. Най-задлъжнялата страна в Европа се нуждае от инвестиции, които могат да съживят икономиката, докато извършва структурни промени, за да изпълни условията на спасителния заем.

Philip Morris се присъединява към други големи проекти в изпадналата в криза страна, които включват инвестиция от 2016 г. за 700 млн. евро от подразделението на Deutsche Telekom – Hellenic Telecommunications Organization, инвестиция от 345 млн. евро в туризма на Dolphin Capital Investors и от 500 млн. евро на Vodafone в гръцкото ѝ подразделение между 2016 и 2020 г., сочи държавната агенция за инвестиции на Гърция.

Идеята на Philip Morris и Papastratos е Гърция да се превърне в една от базите за производство на тютюневи пръчици за електронните цигари iQOS, които да бъдат изнасяни до над 30 страни до края на 2017 г.

В момента заводът в Гърция, към който е насочена инвестицията, произвежда 12 млрд. цигари годишно. След като приключи трансформацията на завода, той ще произвежда 20 млрд. тютюневи пръчици, сочат оценки на Харпантидис.

Според него пазарът на електронни цигари се разраства, тъй като те привличат пушачите, които не искат да спират, но искат да ограничат вредните ефекти на пушенето. Електронните цигари имат над 1,8 млн. потребители и пазарът се разширява.

Philip Morris, която започва да придобива дялове в Papastratos през 2003 г. и сега притежава 100% от гръцкото подразделение, инвестира в Гърция въпреки трудните условия. Правителството е повишило акциза върху тютюна, за да увеличи публичните постъпления, до 90% от цената на пакет цигари от 73% през 2009 г.

В същото време контрабандата на цигари в Гърция процъфтява, формирайки 20% от всички продажби през 2015 г. от 3% през 2009 г. Освен всичко друго Гърция спадна с три места в класацията на Световната банка за 2017 г. на най-добрите страни за правене на бизнес и в момента е на дъното на списъка сред европейските страни.

Philip Morris избира Гърция за нова производствена база на това, което смята, че ще бъде бъдещото на индустрията, защото иска да се възползва от географската позиция и качествения продукт, хазва Харпантидис. Гърция произвежда около 30 хил. метр. т. тютюн годишно.

Papastratos, който е най-големият производител и дистрибутор на цигари в Гърция, в момента има 1050 служители. Приходите през 2015 г. възлизат на 1,3 млрд. евро, а делът на местния пазар – 40%.

Новите работни места в Papastratos ще помогнат да се стимулира икономическата активност в Гърция, където безработицата бързо расте по време на кризата, достигайки до над 23% в момента, сочи Харпантидис, информира investor.bg.

Papastratos очаква производството на новите продукти да започне от януари 2018 г. А за Харпантидис ключовото е, че инвестицията дава на Гърция важна част от развиващата се тенденция в световната тютюнева индустрия.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *