Pokemon Go – маркетингова стратегия, начин за социализация или поредният генератор на милиони?

През изминалата седмица Nintendo и Niantic представиха „Pokémon Go“ игра за смартфони, която кара хората от реалния свят да събират различни предмети в нереалната вселена, с които да се борят с други играчи. Играта предлага реално физическо преживяване, в реална среда, както и социализация лице в лице. Pokemon Go иска от вас да ловите виртуални Покемони в реална среда. Играта пренася играчите във виртуално пространство, което пресъздава реалната среда. Работи с GPS и показва точно улиците на града, в който са намират играчите. След като стартира, на екраните се появяват Покемоните – малки виртуални същества със специални сили и атаки. И започва ловът. Колкото повече хора играят на едно и също място и едновременно, толкова повече Покемони могат да уловят. За целта хората грабват телефоните и започват да обикалят улиците в търсене на повече Покемони.

Приложението буквално завладя света, като след първите дни от пускането си, потребителите му са  десетки милиони и се увеличават, навсякъде се публикуват противоречиви статии “за” и “против” новата тенденция,  а  Nintendo  отбелязва над 7,5 милиарда увеличение на пазарната си стойност, а акциите на компанията (NTDOY) регистрират увеличение с 24.52%..

Когато цифрите говорят, изводите  са красноречиви. Bloomberg информира, че по време на днешната търговска сесия в Токиo акциите на Nintendo продължиха поскъпването си, което оценява компанията на около 40 млрд. долара, като основната причина за ръста в последните дни е популярната игра.
В петък книжата на Nintendo поставиха и друг рекорд – за най-висок оборот в рамките на една сесия – 4,5 млрд. долара. Само за миналата седмица ръстът по позицията бе от 71 на сто, което също е най-голямото седмично повишение в историята на Токийската фондова борса. От началото на 2016 г. акциите на Nintendo отчитат ръст от над 90%.

Лагерите на привърженици и противници вече са оформени, така също и резултатите. Вече има няколко регистрирани инциденти, благодарение на невниманието към реалната среда от страна на играчите, висшестоящи политици и министерства се изказват с препоръки или забрани към играещите,  а  руска банка вече дори предложи застраховка. Т.е. в случай,  че сте изключително увлечен от играта и получите травма, Сбербанка на Русия ще ви изплати компенсация.

Социализацията е спорна, маркетингът е похвален , но генерираните финансови постъпления имат последната дума!

Изабела ЯНКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *