Shell взе иракския газ

Royal Dutch Shell PLC в кооперация с Mitsubishi Corp. сключиха 25-годишен договор за улавянето на природния газ, изхвърлян от южните нефтени плантации на Ирак. Сумата на сделката е $ 17.2 млрд.
По силата на споразумението Shell ще инвестира в електроцентрала, която да снабдява страната с ток, а ако за добития природен газ няма пазар в Ирак, то той може да бъде продаван в чужбина.
В момента иракските петролни полети изхвърлят над 700 млн. кубични метра газ в атмосферата без този ресурс да бъде уловен и оползотворен. На практика той изгаря още в сондата.
Инвеститорският проект ще се движи под шапката на джойнт венчър с наименование South Gas Co., в който Ирак държи 51%, Shell e с 44%, Mitsubishi държи останалите 5%.
Около $ 13 млрд. ще бъдат инвестирани в инфраструктура, включително и в изграждането на терминал за компресиране на природния газ и зареждането на LNG – танкери.
Всяка година държавата ще удържа по 35% от печалбата на джойнт венчър компанията, като наред с това с 1% ще се облага износа на газ от страната.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *