Siemens очаква нови поръчки за 15 млрд. евро през следващите три години

Най-голямата инженерна компания в Европа – немската Siemens, очаква да спечели нови поръчки за 15 млрд. евро през следващите три години. Голяма част от тези средства ще дойдат от публични поръчки по линия на правителствените програми за насърчаване на икономиката, предаде Bloomberg.
Около 40% от поръчките, или 6 млрд. евро, ще са средства, отпуснати от държавата за финансиране на проекти за възобновяеми източници на енергия. По този начин Siemens се надява да преодолее свиването на поръчките от страна на частните клиенти.
Поръчките на компанията намаляват с 11% през първото тримесечие и с 9% през последните три месеца на миналата година. В същото време правителствата по целия свят отпуснаха около 2 трлн. долара за борба с икономическата криза.
Ръководството на Siemens изчислява, че 150 млрд. евро от тези средства са насочени към пазари, където Siemens оперира, каквито са високоскоростните влакове и електропреносните мрежи. Най-голям потенциал предлага щатският пазар, където са отпуснати 85 млрд. евро, следван от Китай и Германия съответно с 25 и 5 млрд. евро.
Siemens иска да реализира по-добри продажби от своите конкуренти през текущата фискална година, която приключва в края на септември. Миналата година приходите на компанията се увеличиха със 7% до 77,3 млрд. евро. Най-добре се представи звеното за разработка на проекти за възобновяеми енергийни източници.
Компанията е шестият по големина производител на вятърни турбини в света. В края на миналата седмица стана ясно, че Siemens преговаря с консорциум от компании за участие в голям проект за добив на слънчева енергия в Африка. Очаква се този парк да произвежда до 15% от електроенергията, необходима на Европа, до средата на този век.
Акциите на Siemens поевтиняват с 0,9% до 50,20 евро за акция на борсата във Франкфурт. От началото на тази година пазарната капитализация на компанията е намаляла с 4,7 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *