Siemens купува Mentor за 4,5 млрд. долара

Siemens AG заяви в понеделник, че се е съгласил да закупи базираната в САЩ компания Mentor Graphics Corp. като сделката по тяхното сливане се оценява на 4,5 млрд. долара.

Немската компания ще плати по 37,25 долара за всяка акция на Mentor, която създава софтуер за автоматизирано проектиране на чипове, комутатори и други електронни продукти. Офертата представлява премия от 21% над цената на затваряне на акциите на Mentor Graphics Corp. през петъчната търговия на „Уолстрийт“, съобщиха двете компании в съвместно изявление. Бордът на директорите Mentor е препоръчал одобрение на сливането, като ключовият акционер в американската фирма – Elliott Management – също се е ангажирал да подкрепи сделката.

След новината акциите на Siemens нарастват с 1,17% в началото на днешната европейска търговия, докато акциите на Mentor не са активни в ранната извънборсова търговия в САЩ.

Основната идея на придобиването е желанието на Siemens да подобри възможностите на своите софтуерни решения. Siemens ще платят $37.25 за всяка една от акциите на Mentor Graphics, информира Reuters. Предложението на Siemens представлява с 21% по-висока стойност от котировките на акциите на борсата. Главният изпълнителен директор на германския производител Джо Кезер разкри, че тази сделка ще позволи на Siemens да реорганизират своя бизнес и да станат по-печеливша и гъвкава компания. За в бъдеще стратегията ще е фокусирана към инвестирането в пазарни ниши, гарантиращи по-бърз растеж и оптимални печалби.

Без съмнение, основната причина за тази мащабна е софтуера. Само преди няколко месеца Siemens инвестираха $1 млрд., за да купят CD-apacco, която също специализира в тази пазарна ниша. Предварителните прогнози показват, че до четири години купуването на Mentor Graphics ще се отплати с приходи от над 100 млн. евро за този период. Предстои да видим дали сделката ще донесе очакваните полза за популярната германска марка.

За тази година това е втората мащабна сделка по сливането на немската компания с друга известна европейска фирма. В средата на юни Siemens и Gamesa подписаха споразумение за сливане на бизнесите си с вятърна енергия,  като по този начин създават световен лидер в сферата на вятърните турбини. Siemens ще получи новоемитираните акции на съвместното предприятие и ще държи 59% от акционерния капитал, а Gamesa ще притежава останалите 41%. Като част от сделката,  след като сливането приключи, Siemens ще плати по 3,75 евро на акция на акционерите в Gamesa. Плащането в брой представлява 26 % от незасегнатата цена на акциите на Gamesa при затваряне на пазара на 28 януари 2016 г.

В допълнение Gamesa и Areva са постигнали споразумение, според което Areva се отказва от съществуващите договорни ограничения в съвместното офшорно предприятие на двете компании – Adwen, което улеснява сливането. Като част от споразумението Gamesa, заедно със Siemens, гарантират на Areva пут опция за 50-процентен дял на Areva и кол опция за 50-процентния дял на Gamesa в Adwen. И двете опции изтичат след три месеца. От друга страна Areva може през този период да продаде 100 % от Adwen на трето лице чрез  драг-алонг правото си за дела на Gamesa.

Новата компания, която ще бъде отразена във финансовите отчети на Siemens, се очаква на база последните 12 месеца, считано от март 2016, да има 69 GW инсталирани мощности по света, заявки на стойност 20 млрд. евро, приходи от 9,3 млрд. евро и печалба преди лихви и данъци от 839 млн. евро. Съвместната компания ще бъде с местонахождение в Испания и ще продължи да се листва на местната борса, докато офшорната централа ще бъде в Хамбург, Германия и Вайле, Дания.

Бизнесите на двете компании са изключително добре приемани по отношение на политиките си за опазване на околната среда, продуктовото си портфолио и технологии. Съвместният бизнес ще има световно покритие във всички важни региони. Бизнесът на Siemens за вятърна енергия има силно присъствие в Северна Америка и Северна Европа, докато Gamesa е добре представена на бързо развиващите се пазари, каквито са Индия и Латинска Америка, както и Южна Европа. Сделката ще позволи предлагане на продукти, обхващащи всички основни сегменти на пазара на вятърна енергия, като по този начин ще отговори по още по-категоричен начин на потребностите на клиентите.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *