SOCAR има интерес към българския пазар на горива

СОКАР (SOCAR) – азербайджанска петролна компания, проявявя интерес към българския пазар на петролни продукти и горива, каза пред журналисти нейният регионален директор за Балканите Мурад Хайдаров, цитиран от азербайджанска информационна агенция „Тренд“.

Той отбеляза, че в момента компанията води преговори за възможностите да се възползва от българския пазар на газ и петролни продукти. Въпросът ще бъде обсъден на предстоящата в края на септември в Баку среща на Азербайджанско-българската междуправителствена комисия, посочи Хайдаров.

По повод предстоящото заседание на междуправителствената комисия, на която от българска страна ще присъстват министрите на икономиката и на енергетиката Теменужка Петкова и Божидар Лукарски, посланикът на Азебрайджан у нас Наргиз Гурбанова в интервю за същата информационна агенция „Тренд“ казва, че България възнамерява да разшири значително сътрудничеството си с Азербайджан във всички сфери и смята бившата съветска република за трамплин към пазарите на Централна Азия, информира infostock.bg.

За Азербайджан, по думите на Гурбанова, България е също интересна като вход за големия пазар на Европейския съюз. „За реализацията на тези намерения е необходимо да се развива транспортната инфраструктура“, отбелязва дипломатът. Според посланичката, Азербайджан има голям потенциал в транспортната инфраструктура, което дава големи възможности за български строителни и транспортни фирми.

По данни на митническата служба в Баку стокооборотът между двете страни за януари-юли 2016 година възлиза на 16,5 млн. долара спрямо 6,6 млн. долара за същия период на миналата година. Почти трикратният ръст се дължи на значителното нарастване на вноса, уточнява агенция „Тренд“.

Financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *