SOFIX достигна непосредствения таргет на корекцията – 550

Днес видяхме същинската фаза на низходящото движение на БФБ. Оборотът премина 2 млн. лв, а сделките бяха над хиляда. Почти всички се сключиха по инициатива на продавачите, което потвърждава констатацията от предишните анализи, че настроенията на БФБ се смениха.

За всички спекулативни пазари е типично настроенията на участниците да се менят от оптимизъм към песимизъм и обратно с голяма амплитуда, което предизвиква импулсивни движения на цените в двете посоки. Все още е рано да говорим за обръщане на първичния тренд от 2012 г, а по-скоро за такива движения с продължителност от няколко седмици до няколко месеца.

Първият таргет на текущия низходящ импулс за SOFIX от 550 пункта, който прогнозирах преди месец като следствие от евентуално пропадане на индекса под 580 пункта, днес бе достигнат. Това се вижда на едноминутната графика на SOFIX по-долу. Понякога пазарът не се съобразява с нивата на подкрепа, но в повечето случаи при достигането им натискът отслабва, поне временно.

Предвид интензивността на разпродажбите, към момента 550 изглежда по-вероятно само временно да задържи пропадането, след което индексът да продължи към по-значимото ниво на подкрепа при 500. Индикация за това ще бъде търговия под 550. Като най-песимистичен сценарий на текущата корекция разглеждам достигане до подкрепата 460 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *