SOFIX достигна ново дъно

 

Снимка: БГНЕС

Теодор Минчев

Официално – SOFIX регистрира ново интрадневно дъно. Явно лошото историческо представяне на индекса през октомври, е на път да се повтори! И все пак… Какво предстои от тук нататък ще се опитаме да предугадим, като се обърнем към техническия анализ и неговите прийоми.SOFIX достигна ново дъно.

Първо добрата новина – корекцията на SOFIX с над 14% от върха му, може и да предоставя добри възможности за инвеститорите, които все още не са на пазара. В исторически план, корекции от 15 и повече процента, са се случвали исторически рядко и винаги са били следвани от силно поскъпване следващата година след приключването им, информира infostock.bg.

Единствената уловка е – правилно да определите кога е приключила корекцията! Но и тук техническият анализ идва на помощ. Моментът за покупка е, поне на база на историческо представяне (което не е гаранция за бъдещо такова), когато 50-дневната SMA се върне над 200-дневната.SOFIX достигна ново дъно.

Или когато червената линия се върне над зелената. Дотогава, инвеститорите могат търпеливо да чакат да приключи октомври и ноември, които в исторически план са най-лошите месеци за индекса.

Първият положителен сигнал ще е връщане на SOFIX над 50-дневната му SMA.

Ако понижението на индекса продължи, което е напълно възможно, в случай, че не станем свидетели на бързо връщане над дъното от 620 пункта, то първоначалната му цел ще е психологическата граница от 600 пункта, показана на една по-дългосрочна графика на индекса (на седмична база).

Иначе, като крайна цел за спада, можем да посочим нивото от 561 пункта, където е разположена 200-дневната SMA на индекса. До там ни делят около 60 пункта, или понижение от нови 10% от текущите нива на показателя.SOFIX достигна ново дъно.

Иначе, като времеви таргет за разгръщането на спада на индекса, можем да посочим края на месец ноември. Защото в исторически план, декември и януари са доказали, че са много добри за инвеститорите на БФБ (поне на база на историческо представяне) и това може и да стане цел от страна на спекулантите.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *