SOFIX забавя растежа си

Търговията на Българската фондова борса (БФБ-София) приключи предимно на зелена територия, макар че понижението при шест компании успя да натежи върху индекса с най-ликвидните акции SOFIX.

 

 

Така SOFIX записа първото си понижение за октомври по време на борсовата търговия в сряда, след като изтри 0,12% от стойността си, понижавайки се до 598,890 пункта.

За спада на индекса „вина“ имат шест компании, като най-голямо понижение записа Холдинг Варна AД, чиито акции поевтиняха с 4,77%. Само четири са печелившите компании от индекса за деня, като най-силно се повиши цената на книжата на Химимпорт АД – с 2,87%. Акциите на пет компании останаха без промана в цената.

Останалите три индекса приключиха сесията с покачвания, като по-широкият BGBX40 нарасна с 0,10% до 97,14 пункта, секторният BGREIT прибави 0,34% до 103,50 пункта, а равнопретегленият BGTR30 увеличи стойността си с 0,19% до 407,13 пункта, информира investor.bg.

 

Сред най-търгуваните са акциите на Софарма (202 197 лв.), Северкооп Гъмза Холдинг (167 823 лв.) и Тексим Банк (126 000 лв.). В топ 3 на най-печелившите книжа са Северкооп Гъмза Холдинг (+8.15%), Индустриален холдинг Бъгария (+6.85%) и Тексим Банк (+5.%). С най-големи спадове са акциите на Хидравлични елементи и системи (-5.64%), Корадо-България (-3.75% ) и Синергон Холдинг (-2.73%).

Октомври започва и с равносметка за случващото се на пазара в последния месец от предходното тримесечие. БФБ отчете четвърти пореден месец с ръст на оборота на годишна база. През септември повишението е с 99% на годишна база до 22,2 млн. лв. За август повишението беше с 271%, за юли – с 51%, а за юни с 63%.

Днес имаше развитие и по една от най-следените теми в последния месец – независимата оценка на застрахователните и пенсионноосигурителните дружества. След като през септември Комисията определи новите независими външни проверяващи, днес на сайта ѝ бе публикуван актуален списък на одиторите, които ще проверяват небанковите финансови фирми.

Комисията също така отправи предупреждение към инвеститорите за предоставянето на услуги без лиценз от UT Markets, опериращ чрез интернет страница http://www.utmarkets.com/, и свързани с него дружества – CFD Global Ltd., STP Marketing Ltd. и T-Marketing Ltd.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *