Sony се връща към най-добрите си години

Японският производител на електроника Sony отчете отлично първо тримесечие на текущата финансова година. Печалбата на компанията е близо до най-високата си стойност за последните 20 години, благодарение на силните продажби на датчици на изображения, отбелязва Ройтерс.

В периода април-юни 2017 г. оперативната печалба на Sony възлиза на 157,61 млрд. йени (1,43 млрд. долара), което е 2,8 пъти повече, спрямо същото тримесечие на миналата година.

Предишната най-висока печалба на Sony – 121,3 млрд. йени – беше отчетена през 2017 г. Анкетираните от Thomson Reuters анализатори очакваха оперативна печалба за тримесечието в размер на 129,14 млрд. йени.

Приходите на японския гигант са нараснали за отчетния период с 15%, достигайки 1,86 трлн. йени (16,9 млрд. долара). Чистата печалба на компанията пък се е увеличила с 21,2% до 80,9 млрд. йени (734 млн. долара), сочи финансовият отчет.

Бизнесът с датчици на изображения, в частност, носи на Sony оперативна печалба от 55,4 млрд. йени (503 млн. долара) през първото финансово тримесечие, на фона на загуби за същия период на миналата година. Този бизнес на компанията е стимулиран от нарастващата популярност на смартфоните с двойни камери.

В момента 49% от сензорите за изображения, продавани в света, са доставени от Sony, съобщи Блумбърг, позовавайки се на данни от Techno Systems Research. Годишният обем на този пазар възлиза на 12,7 млрд. долара. Силното търсене на датчици от Sony идва в голяма степен от китайските производители на смартфони.

Като цяло за финансовата 2018 година Sony прогнозира ръст от 73% на оперативната печалба – до 500 млрд. йени (4,5 млрд. долара), при очаквани от анализаторите 562,19 млрд. йени. Ако тази цел бъде постигната, компанията ще регистрира най-добрия си резултат от 1998 година, когато постигна 526 млрд. йени, информира technews.bg.

За финансовия подем на Sony преди 20 години способстваха силните продажби на първата геймърска конзола PlayStation и друга потребителска електроника, както и излизането на касовия филм „Мъже в черно”.

В периода април-юни 2017 г. компанията е продала 3,3 млн. геймърски конзоли, спрямо 3,5 млн. за същото тримесечие на миналата година. Прогнозата за 18 млн. конзоли за цялата финансова 2018 г. остана непроменена.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *