S&P повиши кредитния рейтинг на България

Рейтинговата агенция S&P повиши държавния кредитен рейтинг на България до BBB-минус от BB-плюс в петък, сочейки като причини подобряването на макроикономическите показатели на страната, увеличението на износа и на ръста на спестяванията на населението, предава Reuters.

Финансовата агенция публикува съобщение, че публичните финанси на България се управляват разумно и със съобразяване с режима на валутен борд.

„Заради това, ние повишаваме държавния кредитен рейтинг на България до ‚БББ-/А-3‘ от ‚BB+/B’”, пише агенцията, но намаляват прогнозата си за кредитния рейтинг на страната до стабилна от позитивна, като добавят, че тя може да бъде повишена, ако през следващите две години представянето на правителството във финансите превиши очакванията.

„Стабилната прогноза отразява балансирания риск за рейтингите на България“, обясняват от агенцията и добавят, че може да предприемат позитивни действия, ако съкращаването на броя на лошите кредити в българския банков сектор подобри финансовата гъвкавост на страната.

Финансовата институция разяснява, че ниските нива на доходите, слабостта на институциите и неблагоприятния демографски профил задържат повишаването на рейтингите.

„Още една слабост за кредита, според нас, е ограничената гъвкавост в политиката на централната банка и българското правителство, предизвикана от режима на фиксиран валутен курс“, заявяват от S&P. “Все пак, ние признаваме, че валутния борд в България играе ролята на важен стълб за стабилността на страната“.

В четвъртък българският парламент прие държавен бюджет, предвиждащ ограничаване на фискалния дефицит до 1% от БВП, като същевременно се отпускат повече средства за заплати и образование. Очаква се България да завърши тази година с балансиран бюджет.

Според закона, растежът на икономиката за 2017 година ще е с 4% от БВП, благодарение на повишеното вътрешно потребление и растежа на износа и предвижда, че той ще продължи да расте с по около 3,9% в годините до 2020 година, информира economynews.bg.

Същевременно, кредитната агенция Fitch повиши дългосрочните рейтинги на България за кредити в местна и чужда валута (IDRs) до ВВВ от ВВВ-минус.

 

 

 

 

financebg.com

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *