S&P понижи кредитния рейтинг на Катар

Рейтинговата агенция S&P Global Ratings понижи кредитния рейтинг на Катар от АА до АА-, съобщава MarketWatch.

Перспективата пред рейтинга е отрицателна, което означава, че в близко бъдеще агенцията може пак да понижи оценката си за икономиката на емирството.

Решението на S&P за рейтинга на Катар идва, след като няколко държави от Близкия изток, сред които Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн, Египет, Йемен и други прекратиха дипломатическите си и транспортни връзки с Катар заради обвинения, че емирството подкрепя тероризма.

„Смятаме, че това ще изостри външната уязвимост на Катар и може да окаже натиск върху икономическия растеж и фискалните показатели“, подчертава рейтинговата агенция.

Намаляването на кредитния рейтинг отразява рисковете, свързани с дипломатическата криза. Ново понижение може да се очаква ако ситуацията се влоши или правителството на емирството поеме по-голям нов дълг от очакваното, информира investor.bg.

Понижение на рейтинга може да се очаква и при влошаване на оценката на агенцията за условните задължения на банковата система на емирството и свързаните с нея субекти или ако ако външните линии за финансиране на Катар бъдат прекъснати.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *