S&P понижи прогнозата си за Shell, Total и BP

Международната рейтингова агенция „Стандард енд пуърс“ понижи прогнозата си по рейтингите на най-големите европейски нефтени компании „Шел“, „Тотал“ и „Бритиш петролиум“. Прогнозата по рейтингите и на трите петролни колоса е понижена до „негативна“. Причината е ясна – сривът в цената на петрола, който от 100 долара за барел преди няколко месеца, понастоящем се търгува под 60 долара за барел.

През последните месеци петролът сериозно поевтиня, като цената му стигна до петгодишен минимум. Причина за това е, че предлагането значително превишава търсенето. Напоследък САЩ наводниха пазара с нефт, който добиват усилено чрез хидрофракинг. Освен това на пазара се върнаха традиционно силни играчи като Ирак, Либия, Иран.

В добавка страните от ОПЕК продължават да съхраняват квотите за нефтодобив, отказвайки да намалят производството най-вече под натиска на Саудитска Арабия. Срещу намаляването на квотите се обяви и Венецуела, която е в топ 5 в света по нефтодобив.

Цените на петрола са отбелязали ръст спрямо понеделник, съобщи „Ройтерс“. Северноморският сорт „Брент“ се продава за 60.67 долара за барел, което е с 0,56% повече от 22-и декември, а цената на лекия суров американски петрол се повиши с 0,86% и достигна 56.12 долара за барел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *