S&P промени перспективата в рейтинга на Vivacom

Агенцията за кредитен рейтинг S&P промени рейтинга на Vivacom от ВВ– с позитивна перспектива на ВВ- с негативна перспектива, става ясно от сайта на агенцията. Причината за това е отнемането на лиценза на КТБ от страна на БНБ.

Vivacom е свързана с банката, а от агенцията изпитват съмнения, че заради проблемите няма да може да бъде финансиран мостовият кредит на телекома за 150 млн. евро с нов заем преди неговия падеж през май 2015 година, както е било планирано по-рано.

От агенцията посочват още, че намирането на начин за рефинансиране на заема е затруднено и заради макроикономическата среда в България в момента.

По-голямата част – 75%, от от средствата на телекомуникационната компания са в КТБ, посочват от S&P, но допълват, че потвърждават дългосрочният рейтинг на компанията на ниво ВВ-.

Агенцията посочва, че собственикът на КТБ Цветан Василев притежава 43% от Vivacom. Очакванията са, че той ще участва в процедурата по увеличение на капитала, която вече е планирана за телекома, за да запази дела си в компанията, допълват от рейтинговата агенция.

Ако предполагаемото рефинансиране на дълга не успее, „виждаме риск Vivacom в крайна сметка да го впише като загуба, това да оскъпи финансирането й, да отслаби приходите й и способността да обслужва лихвите си в сравнение с досегашните ни прогнози“, допълват от S&P.

Перспективите пред Vivacom са влошени и от бавния икономически ръст на България, липсата на реформите и високата безработица, посочват от агенцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *