S&P 500 и Dow Jones с нови исторически върхове в края на седмицата

След силното начало на деня основните индекси на борсите в САЩ леко ограничиха ръстовете си. Все пак S&P 500 и Dow Jones успяха да покорят нови исторически върхове. До края на търговията влияние оказваха действията на Китайската централна банка и ЕЦБ.

Китайската институция направи изненадващ ход и намали лихвата в страната за първи път от две години насам. ЕЦБ пък започна своята програма за изкупуване на активи, а гуверньорът й Марио Драги обеща за пореден път борба срещу ниската инфлация в еврозоната.

След тези новини на пазарите се наблюдаваше поскъпване на металите. Цената на златото с доставка през декември се увеличи с 0,77% до малко над 1 200 долара за тройунция.

Медта и другите метали, използвани в индустрията, също поскъпнаха след като търговците прогнозираха, че действията на Китайската централна банка ще доведат до търсене на повече суровини в една от най-големите световни икономики, отчита Market Watch.

В крайна сметка на фондовите пазари в САЩ S&P 500 отчете ръст от 0,52 на сто до рекордното ниво от 2 063,48 пункта, заличавайки сутрешните увеличения от почти 1%. Седмицата обаче приключва с повишение от 1,1 на сто. От началото на годината индексът увеличи стойността си с 12 на сто, изчислява Bloomberg.

За Dow Jones ръстът е от 0,51% до 17 809,68 пункта, което също представлява исторически връх за стойността на индекса.

Технологичният Nasdaq се повиши с 0,24% до 4 712,97 пункта.

Сред големите губещи днес е Gap. Акциите на веригата за търговия с дрехи поевтиняха с почти 5% до 38,34 долара за брой след като беше разпространено съобщението, че компанията няма да може да изпълни целите за годишната си печалба.

GameStop, един от най-големите специализирани търговци на видеоигри, също занижи прогнозите за печалбата си през 2015 година. Заради обновените очаквания акциите на компанията поевтиняха с 13% до цена 37,87 долара за брой.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *