S&P 500 и Dow Jones удариха нови рекорди

В края на сесията Dow Jones се повиши с 0,51% до 15549 пункта, S&P 500 добави 0,48% до 1689 пункта, а Nasdaq нарасна с минималните 0,03% до 3611 пункта.

Пазарната оценка на Morgan Stanley се повиши с близо 5 на сто, след като компанията отчете по-добри от очакваното финансови резултати. Акциите на International Business Machines Corp. (IBM) поскъпнаха с 2 процента, след като компанията повиши очакванията си за печалбата през настоящата година.

Акциите на Intel обаче поевтиняха с близо 4 на сто, след като компанията прогнозира, че продажбите за тримесечието ще се разминат с прогнозите на анализаторите. Загуба отчетоха и акциите на eBay също заради по-слабата корпоративна прогноза в сравнение с очакванията на пазара.

Осем от десетте индустриални групи в състава на S&P 500 отбелязаха повишения, начело с групата на финансовите компании. Акциите на Bank of America поскъпнаха с 3,6 на сто, а на SLM Corp. – компанията за студентско кредитиране, известна като Sallie Mae, добавиха 5,1%.

Днес председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке говори пред банковата комисия в Сената, като потвърди, че усилията на централната банка да стимулира икономиката остават обвързани с представянето на пазара на труда и инфлацията.

Бернанке посочи, че няма конкретен план откога да започне затягането на паричната политика и всяка промяна в темповете на изкупуване на активи ще зависи от представянето на икономиката.

“Той насочва пазара, така че да се избегнат шокове, когато Фед наистина започне да действа”, коментира пред информационната агенция Джонатан Олдрич-Блейк от Ashburton Ltd.

Същевременно днес американското трудово министерство обяви по-добри от очакваното данни за пазара на труда. Подадените през миналата седмица молби за помощи при безработица се оказаха по-малко, отколкото прогнозираха анализатори.

Акциите разшириха ръстовете, след като Федералният резерв на Филаделфия съобщи, че производствената активност се е разширила през юли, докато икономисти очакваха тя да се свие. Изчисляваният от институцията индекс се е повишил до 19,8 пункта от 12,5 пункта, колкото беше през май.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *