S&P 500 и Nasdaq с нови рекорди

S&P 500 и Nasdaq достигнаха нови рекордно високи стойности в днешната сесия на Wall Street. Най-силен ръст отбелязаха акциите на производителите на материали, след като американският президент Доналд Тръмп подписа заповед за съживяването на проектите за ключови петролопроводи в САЩ.

В края на днешната сесия Dow Jones се повиши с 0,57% до 19 912 пункта, подкрепен от акциите на E I du Pont de Nemours and Co, International Business Machines и Intel, които поскъпнаха със съответно 4,49%, 2,85% и 2,31%. S&P 500 добави 0,66% до 2 280 пункта, като от секторите в състава на индекса акциите на производителите на материали поскъпнаха с 2,5%, финансовите акции – с 1,2%, а технологичните – с 1%.

Nasdaq се разшири с 0,86% до 5 600 пункта.

След обявяването на новината за новите укази на Тръмп фючърсите на медта със срок на доставка през март поскъпнаха с над 2%, както и фючърсите върху платината и паладия, съобщава CNBC.

Арт Хоган от Wunderlich Securities подчертава, че ръстовете на пазара се определят от новата порция заповеди на Доналд Тръмп.

Инвеститорите са оптимистично настроени и заради финансовите отчети. Резултатите, публикувани в последните дни, в голяма степен доказват, че дългоочакваното възстановяване на корпоративните печалби най-сетне е настъпило, коментира и Скот Клемънс от Brown Brothers Harriman.

Финансовите резултати на DuPont, 3M и Johnson & Johnson надминаха очакванията на Wall Street, а на Verizon разочароваха анализаторите.

Златото приключи сесията с лек спад в цената, която върви към консолидация само ден, след като се приближи до 10-седмичен връх, пише MarketWatch.

Фючърсите на благородния метал със срок на доставка през февруари поевтиняха с 1,8 долара (0,1%) до 1 213,8 долара за тройунция.

Според анализатори неспособността на златото да пробие границата от 1 218 долара е доказателство за консолидация в краткосрочен план. Малко по-силният долар сложи спирачка пред ралито на жълтия метал, но според консенсусната прогноза на анализаторите цената отново ще тръгне нагоре.

Цената на петрола отбеляза повишение в днешната сесия, като ръстовете почти компенсираха вчерашните загуби на фона на опитите на инвеститорите да направят оценка на глобалните добиви.

Цената на лекия американски суров петрол със срок на доставка през март се повиши с 43 цента (0,8%) до 53,18 долара за барел, след като вчера изгуби 0,9%, информира investor.bg. В Лондон мартенските контракти на сорта брент поскъпнаха с 21 цента (0,4%) до 55,44 долара за барел.

През почивните дни ОПЕК отчете, че договореното намаляване на добивите се спазва. Пазарът обаче се колебае накъде да поеме нагоре заради знаците, че добивите в САЩ вероятно скоро ще започнат да се увеличават, макар и да няма консенсус за темповете.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *