Standard & Poor’s повиши оценката на ОББ на „B“

Рейтинговата агенция Standart & Poor’s Global Ratings повиши оценката си за Обединена българска банка на B от B- и потвърди краткосрочния рейтинг C със стабилна перспектива. Това се казва в доклад на агенцията от понеделник.

„ОББ демонстрира стабилно финансово представяне, а освен това българската централна банка не позволи на финансовата институция да подкрепи банката майка Националната банка на Гърция (НБГ) чрез прехвърляне на капиталови потоци, с което предотврати разпространяването на риск от НБГ“, се казва в официално съобщение на рейтинговата агенция.

„Това е добра новина“, беше единственият коментар за „Капитал“ от Стилиян Вътев, главен изпълнителен директор на банката.

Година назад

Преди около година именно понижаването на кредитния рейтинг на НБГ, която притежава 99% от акциите на ОББ, беше основната причина S&P да свали и оценката на българската финансова институция от B на B- с негативна перспектива. Тогава оценката на гръцката банка беше коригирана на CCC- от CCC и рейтинговата агенция прогнозира, че ОББ по-трудно ще привлича нови клиенти поради влошената репутация на собственика.
Последният доклад на агенцията от този понеделник обаче посочва, че дългосрочният рейтинг на ОББ няма да се обвързва с кредитния профил на групата на НБГ поради изискванията на българския регулатор. Това се случва над година след като българските банки с гръцки собственици бяха инструктирани от БНБ да изчистят портфейлите си от ценни книжа и депозити, които биха донесли загуби, в случай че Гърция напусне еврозоната. Тогава източник на „Капитал“ коментира, че и без инструкцията местните поделения на гръцките банки отдавна са изчистили балансите си от подобни активи и не са заплашени директно от евентуално влошаване на икономическата ситуация в южната ни съседка.

Позитивни прогнози

Като цяло прогнозата на S&P е, че ОББ ще запази стабилен финансов и ликвиден профил през следващите 12 месеца с ограничен риск от банката майка. Финансовата институция продължава да изпълнява регулаторните изисквания, като нивото на капитализация към края на март е 28.8%, значително над регулаторния минимум от 13.5%. Агенцията очаква ОББ да постигне 5-6% възвращаемост на собствения капитал през следващите 2 години след 4.2% за 2015 г. и 9.4% за първите три месеца на 2016 г. Затова S&P променят оценката на капитала на „силна“ от „адекватна“.

 

 

capital.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *