Standard &Poor’s повиши рейтинга на KBC Bank

Standard & Poor’s Global Ratings, една от най-големите агенции за кредитен рейтинг, повиши на 27 октомври рейтингите на KBC Bank и на ČSOB (Ceskoslovenska Obchodni Banka), част от KBC Груп. Агенцията преразгледа рейтингите на двете банки, като повиши дългосрочните рейтинги на KBC Bank и на ČSOB от ‘А’ със стабилна перспектива на ‘A’  с положителна перспектива, а краткосрочните рейтинги на двете банки са повишени на ‘A-1’.

Според оценките на Standard & Poor’s финансовите институции с дългосрочен рейтинг ‘A’ имат силен капацитет да изпълняват финансовите си ангажименти, но са до известна степен по-податливи на неблагоприятни ефекти от изменения в обстоятелствата и икономическите условия, отколкото длъжниците в категориите с по-висок рейтинг. По отношение на краткосрочен рейтинг – финансовите институции с рейтинг ‘A-1’ имат силен капацитет да изпълняват финансовите си ангажименти. Това е най-високата категория краткосрочен рейтинг на Standard & Poor’s Global Ratings.

Според Standard & Poor’s позитивното преразглеждане на KBC Bank отразява тяхното очакване, че през следващите две години банката ще прилага своята стратегия да поддържа висок регулаторен капитал и ще изгради голям буфер от инструменти, които да предпазват големите кредитори. Те допълват, че преразглеждането на рейтинга на дъщерната банка на KBC Груп – ČSOB е позитивно, тъй като то отразява преразглеждането на рейтинга на KBC Bank. В случай на бъдещи промени, те ще се отразят и на тази ключова за групата банка.

Агенцията запазва рейтингите на стратегически важните за KBC Груп дъщерни банки – KBC Ireland и Обединена българска банка. През юни 2017 г., малко след придобиването й от KBC Груп, рейтингът на Обединена българска банка (ОББ) бе повишен от Standard & Poor’s Global Ratings с 4 нива – от ‘В’ на ‘ВВ+’, като перспективата от „под наблюдение“ се замени с „положителна“.

 

За KBC Group 

КВС е интегрирана банково-застрахователна група с разнообразие от канали, която е насочена главно към клиенти физически лица, МСП и местни средноголеми корпоративни клиенти. Концентрирана е на своите основни пазари в Белгия, България, Чехия, Унгария, Ирландия и Словакия. Групата има присъствие и в други, подбрани страни и региони по света. Централата на КВС се намира в Брюксел (Белгия). Групата има над 38 000 служители и е регистрирана на Брюкселската фондова борса Euronext (борсов символ “KBC”).

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *