Standard & Poor`s потвърди кредитния рейтинг на България

Агенцията за кредитен рейтинг Standard&Poor's потвърди дългосрочния и краткосрочен кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BB+/B' със стабилна перспектива, съобщиха от Министерството на финансите. В началото на месеца и Moody`s потвъри рейтинга на страната ни.

Оценката за рейтинга е подкрепена от ниския, макар и растящ правителствен дълг, а като ограничаващи фактори са посочени относително ниското равнище на доходите на населението, слабостите в управлението и влошаващата се демографска ситуация.

Агенцията предвижда постепенно подобрение на фискалната позиция в средносрочен план.

В съобщението на Агенцията е записано още, че банковата система трябва да преодолее важни проблеми. „Ние вярваме, че пропуски в надзора доведоха до проблеми в системно важни банки през миналата година“, посочват от Standard&Poor`s.

Агенцията обаче отчита усилията, които са предприети за засилване на банковия надзор – стартиралият процес на въвеждане на директивата за създаване на рамка за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, която определя правилата за справяне с банкови фалити, като се сведат до минимум загубите за данъкоплатците.

От рейтинговата агенция отчитат големия дял на гръцките банки в активите на банковия сектор като рисков фактор за страната ни.

Standard&Poor's посочва и условията, при които би могла да повиши рейтинга на България, а именно – ако правителството адресира ефективно проблемите в управлението, с което да повиши потенциала за растеж и да спомогне за привличането на повече преки чуждестранни инвестиции в експортния сектор, или при по-високи от прогнозните растежи на БВП, така, че фискалната консолидация да се осъществи за по-кратък период.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *