Starbucks планира разплащане с биткойни

В партньорство с Microsoft и корпорацията Intercontinental Exchange (ICE) – оператора на Нюйоркската фондова борса (NYSE), популярната американска мрежа от кафенета Starbucks ще предложи след време на своите клиенти възможност да се разплащат с биткойни, съобщи CNBC, позовавайки се на източник от ICE.

Резултат с изображение за старбъгс

Starbucks сe присъедини към проекта за създаване на платформа Bakkt, която ще позволи на потребителите и институционалните инвеститори да купуват, продават и съхраняват цифровите си активи в глобалната система на криптовалути. Другият партньор на проекта, който се очаква да стартира тази есен, освен Microsoft и Intercontinental Exchange, е и консултантската мултинационална компания Boston Consulting Group (BCG).

Към платформата Bakkt ще се включат регистрираните на федерално ниво борси в САЩ, депозитарни офиси, фирми за финансови услуги и потребители. Биткойнът, който е най-ликвидната криптовалута, ще бъде регистрирана първа на новата платформа и ще се търгуват по двойки с друга фиатни валути валути.

Платформата също така ще позволи на Starbucks да въведе разплащането в биткойни в своята мрежа от кафенета, което автоматично ще конвертира биткойта във фиатна валута в момента на самото плащане, вкл. и в долари.

«Starbucks като водещ търговец на дребно, ще играе ключова роля в развитието на практически, сигурни и регулирани приложения, които дават възможност на клиентите да конвертират цифровите си активи в долари. Като лидер в System Mobile Pay, която обхващаща повече от 15 милиона участници в системата за разплащане, Starbucks непрекъснато се стреми към иновации и разширяване на възможностите за разплащане на клиентите си“, казва Мери Смит, вицепрезидент за направлението партньорства и разплащания на Starbucks.

Въвеждането на биткойна в такава голяма мрежа от заведения като Starbucks, със сигурност ще помогне на биткойна в завладяването на традиционни пазари, а също може да окаже положително влияние върху цената на първата криптовалута, кято през повечето дни на 2018 г. се намираше в отрицателен тренд.

„Това е много голяма новина за биткойна, защото хората постоянна се интересуват къде могат да си изхарчат криптовалутата. Скоро това ще бъде възможно във всяко кафене Starbucks, каза Брайън Кели, главният изпълнителен директор на инвестиционната компания BKCM LLC, която има фонд, който предлага на инвеститорите експозиции в биткойни и други криптовалути. Според Кели, Starbucks вижда необходимостта за разплащане с биткойни и партньорството на мрежата от кафенета с такъв авторитет като ICE, е много положителна новина за всички криптовалути, информира infostock.bg.

CNBC припомня, че биткойнът като платежно средство се приема от такива компании като Microsoft, Overstock, която първа въведе биткойна като платежно средство през 2014 г., и компанията за продажба на самолетни билети и резервиране на хотели CheapAir. По-рано през годината Expedia Group, която притежава сайтове за резервиране на хотели и билети за пътуване със самолет, влак, автобус и за посредничество за наемане на коли под наем в различни държави, отказа да подкрепи биткойна и да го въведе като платежно средство.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *