Tри българки с награди за научни проекти

Д-р Евгения Сарафова впечатли журито с проект за изследване на качеството на въздуха
(снимка: „За жените в науката”)

Три българки-учени – д-р Евгения Сарафова, д-р Мария Джумалиева-Стоева и д-р Юлия Романова – са тазгодишните носителки на националната стипендия „За жените в науката”, присъдена им за техните смели проекти.

Стипендиите „За жените в науката” са едни от най-очакваните научни награди в България, които се отпускат всяка година от L’Oréal и ЮНЕСКО на млади жени учени. Отличията имат за цел да подкрепят тяхната научноизследователска кариера, както и да ги мотивират да разгърнат пълния си потенциал за научни открития.

Трите тазгодишни победителки бяха отличени за своите иновативни научни проекти с награди от по 5000 евро, като всеки един от проектите е впечатляващ със своя висок потенциал за приложимост.

Проектът, с който д-р Евгения Сарафова впечатли журито, е фокусиран върху изследването на качеството на въздуха в 4-те най-големи български града. В основата на изследването e комбинирането на данни от сателити на Европейската космическа агенция и наземни данни. Д-р Сарафова е главен асистент в Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

Д-р Мария Джумалиева-Стоева печели стипендия с иновативен проект за защита на информацията
(снимка: „За жените в науката”)

Втората стипендиантка за 2019 г.,  д-р Мария Джумалиева-Стоева, е възпитаничка на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методи”. Проектът, с който тя печели стипендията „За жените в науката”, е фокусиран върху теория на кодирането и цели конструирането на нови видове нелинейни кодове, които имат пряко приложение при защита на информацията. В момента д-р Мария Джумалиева-Стоева е постдокторант в Института по математика и информатика при БАН и главен асистент във Факултета по математика и информатика на Великотърновския университет.

Д-р Юлия Романова е отличена за проект, свързан със соларните клетки
(снимка: „За жените в науката”)

Д-р Юлия Романова е третата стипендиантка по програмата „За жените в науката” тази година. Тя е амбициозен млад химик и в момента е главен асистент във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски”. Проектът, с който д-р Романова печели стипендията, е фокусиран върху създаването на нови органични материали, които ще бъдат използвани в соларните клетки с цел повишаване на техния капацитет.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *