Terra (LUNA): Обвинени са 10 души за нарушения на капиталовите пазари

След изследване на срива на екосистемата Terraform миналата година, бяха повдигнати обвинения. Сривът доведе до загуба на десетки милиарди от богатството на инвеститорите. Южната окръжна прокуратура на Сеул заяви, че Terra е бил „фиктивен“ проект, а алгоритмичната стабилна монета TerraUSD не е била осъществима от самото начало.

През май миналата година, два токена, свързани с Terra – LUNA и TerraUSD (известен като UST), се сринаха. UST беше обезпечен с Luna, чиято цена се определяше от пазара, вместо да бъде обезпечен с активи, както е обичайно за стабилни монети.

Според прокуратурата, алгоритъмът, използван за поддържане на стабилната цена на UST, не е бил възможно да се приложи правилно. Обвинените са причинили „астрономически щети“ на инвеститорите и са реализирали печалба от 463 милиарда вона ($347 милиона). Корейските власти са замразили активи на стойност 247 милиарда вона и се опитват да компенсират жертвите.

Активите на Даниел Шин също са замразени, но те не са част от искането за конфискация, а част от искането за реституция, за да се компенсират жертвите.

Обвинителният акт е издаден след като Южният окръжен съд на Сеул постанови, че Terra Classic (LUNC) не е ценна книга съгласно корейския Закон за капиталовите пазари. Прокурорите обаче призоваха Върховния съд на Корея да се произнесе по този въпрос.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *