Tesla обмисля делистване от фондовата борса

Спекулациите за възможното оттегляне на американския производител на електрически автомобили Tesla от фондовата борса бяха подхранени отново в сряда.Tesla обмисля делистване от фондовата борса.

Резултат с изображение за тесла завод

Надзорният съвет на Tesla проверява възможността за отписване на компанията от борсата, пише Wall Street Journal, като се позовава на няколко различни члена на борда. Изпълнителният директор на производителя Илон Мъск е представил предложението още през миналата седмица, твърдят някои членове на борда.

Става въпрос и за дискусия за това защо е в интерес на производителя да не бъде борсова компания и как подобна стъпка за оттегляне от пазара би могла да бъде финансирана.

„През миналата седмица Илон започна дискусия с борда за това че компанията да стане частна“, се казва в изявление на няколко членове на борда. В разговорите се споменава и това как като частна компания тя може да „обслужва по-добре дългосрочните интереси на Tesla и как да се случи финансирането на това“, се казва в изявлението на независимите директори Брад Бюс, Робин Денхълм, Ира Еренпрес, Антонио Грейъс, Линда Джонсън Райс и Джеймс Мърдок.

Съветът има 9 члена, от които 7 са независими. Изявлението не е подписано от Мъск, брат му Кимбал Мъск и седмия независим директор Стив Юрветсън, който в момента е в отпуск.

Във вторник Мъск предизвика бурна реакция на пазара, след като написа в Twitter, че може да свали компанията от борсата при цена на акцията от 420 долара за брой. Това би означавало премия от близо 23% спрямо цената на затваряне на борсата в понеделник.

Около три часа след началото на сесията Мъск изненада инвеститорите, пишейки в Twitter: „Обмислям Tesla да стане частна при цена от 420 долара. Финансирането е обезпечено“.

Посланието му следваше информация, според която саудитският инвестиционен фонд е придобил почти 5%-ен дял в Tesla, информира investor.bg.

В следващите си съобщения Мъск заяви, че минавайки в частни ръце, компанията ще сложи край на „негативната пропаганда“ от продавачите на късо.

Идеята за изкупуване, което би оценило Tesla на над 70 млрд. долара, е сама по себе си необичайна, тъй като то би било далеч по-голямо от всяко предходно споразумение за изкупуване от инвеститори на борсата.

Книжата на Tesla, които се покачват с 1,6% за последната година, се обезценяват леко с почти 1 на сто в началото на сесията в сряда.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *