Tesla отчете 63 % ръст за първите месеци

Tesla Motors обяви в специална информация, че е постигнала производството на рекорден брой произведени автомобили. От януари до края на март 2017 г. производителят е предоставил на своите клиенти 25 051 електрически коли, което е с 63% повече в сравнение със същия период на миналата година. Това се посочва в тримесечния доклад за финансовата дейност на американския автомобилен производител.
До средата на 2017 г. компанията планира да произведе и да продаде 50 000 коли. През юли трябва да започне серийното производство на първия масов електрически автомобил на марката – Model 3. Tesla очаква до края на тази година да сглобява 5000 електрически автомобила седмично, а през 2018 г. производството да бъде увеличено до 10 000 броя за седем дни.
В зависимост от модификацията автономният пробег на най-достъпния модел на компания ще варира от 340 до 480 км. Базовата версия на модела ще бъде в състояние да ускори до 100 км/ч за по-малко от шест секунди. Очаква се цената на Tesla Model 3 да стартира от 35 хил. долара.
По-рано шефът на Tesla Motors Илън Мъск разкри някои детайли относно нов компактен кросоувър, който ще се появи през 2020 г. и ще бъде позициониран едно стъпало под всъдехода Model X. По-специално, моделът ще получи напълно нова платформа и маркови врати тип „крила на сокол“. Новата платформа ще позволи допълнително автоматизиране и  опростяване на  производствения процес.
В бъдеще моделната гама на компанията Tesla ще бъде разширена с електрически пикап, който ще се конкурира с Ford F-150, Chevrolet Silverado и автомобилите на марката Ram. Освен това производителят трябва да представи нов спортен автомобил, както и електрически камион.

Успехът на Илон Мъск в Tesla се базира на държавни инвестиции и политическа подкрепа за чистите технологии. Tesla разчита на литиево-йонни батерии, които са разработени още през 80-те години на 20 век със значителното финансиране от страна на Министерството на енергетиката и Националния научен фонд. През 2010 г. компанията сключва договор за заем с Министерството на енергетиката за 465 млн. долара. Според споразумението Tesla трябва да произвежда акумулатори, от които могат да се възползват и други компании, като обещава да произвежда електромобилите си в САЩ. Освен това, Tesla получава 1,29 млрд. долара под формата на данъчни облекчения от щата Невада, където изгражда „гига-завод“ за производство на батерии за автомобили и битови потребители. Компанията се възползва от голям набор от заеми и данъчни кредити, включително отстъпки за потребителите й, които възлизат на още 1 млрд. долара, твърди Los Angeles Times.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *