Tesla продължава с рекордното си поевтиняване

Tesla продължава със срива в акциите си. След сериозните загуби през изминалата седмица, извънборсовата търговия сочи отваряне на акциите на компанията с нови 4% надолу – близо до психологическата граница от 200 долара за брой.

Резултат с изображение за тесла

Можем да припомним, че след серия от негативни новини – включващи фатален инцидент с автопилота на автомобил на компанията; запалил се автомобил; и правните проблеми на ръководителя и Мъск, във връзка с нерегламентираните му тиутове, книжата на компанията загубиха близо 40% от стойността си от най-високите си нива тази година.

Последният удар за компанията бе свързан с понижаване на инвестиционната оценка на Tesla от пазарен експерт.

„Разширяващата се дейност на компанията в сферата на застраховането, роботиката и други научно-фантастични проекти/начинания, когато компанията трябва да се фокусира с лазерна точнуст върху успеха на своя модел Model 3, е причина за занижаване на оценката” казва Даниел Айвс от Wedbush. Айвс намалява инвестиционната оценка на акциите на компанията от 275 на 230 долара, информира infostock.bg.

Според Айвс, способността на Tesla да достигне прогнозата си за края на годината ще бъде „херкулесова задача“.

В основата на занижената оценка са неяснотите свързани с плановете за растеж на компанията за електрически превозни средства, както и търсенето в САЩ на ключовия й модел Model 3.

Можем да припомним, че Tesla планира да достигне прогнозирано производство от 360 000 до 400 000 автомобила до края на годината. Според Айвс, в най-добрия случай, производството ще е в рамките на между 360 и 370 000 превозни средства, въпреки, че е много по-вероятно цифрите да са между 340 000 и 355 000.

„Tesla е изправена пред проблеми, в момент, когато е в процес на изграждане на следващата си фабрика в Шанхай, както и в ранните етапи на инструментална екипировка предназначена за производство на Model Y през 2020-та година“ смята още Айвс.

Акциите на компанията се търгуват при нива от 201 долара, преди старта на търговията, след като приключиха края на миналата седмица при нива от 211 долара за брой. Те са близо до най-ниското си ниво от ноември на 2016-та година, когато за момент се понижиха до 189 долара за брой.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *