Tesla ще строи завод в Европа

Tesla Motors избра малкия немски град Прюм за своя щаб квартира на Стария континент. Там е базирана високотехнологичната компания Grohmann Engineering GmbH, която скоро ще стане част от империята на калифорнийския производител на електромобили, съобщава Spiegel Online, цитиран от fakti.bg

 

Grohmann Engineering GmbH е слабо известна извън тясноспециализираните кръгове. Компанията се занимава с изследвания в областта на автоматизацията на производството и производство на оборудване за автомобилни заводи. След придобиването от Tesla тя ще трансформирана в нейно европейско поделение с името Tesla Grohmann Automation.

Отдалечеността на Прюм от големи градове (най-близкият Кьолн се намира на 100 км) надали ще създава логистични проблеми, тъй като производството на електромобили и батерии може да бъде организирано в други населени места и дори държави – Елън Мъск вече има малка фабрика в Холандия. Идеята е Tesla Grohmann Automation да се превърне в „мозъчен център“, откъдето да се координират технологичните процеси във всички заводи на американския производител, включително и все още нефункциониращата Гигафабрика в Невада.

На пресконференцията, посветена на покупката на 74.9% от акциите на Grohmann Engineering, Мъск е заявил, че със сделката се полагат основите на Gigafactory II, която ще бъде построена в Европа. Къде точно ще се случи това все още е предмет на преговори, които вече се водят на равнище ЕС.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *