Toyota и Mazda правят завод в САЩ за 1,6 млрд. долара

Toyota и Mazda обявиха план да построят завод в САЩ на стойност 1,6 млрд. долара, съобщава economic.bg.

Той ще създаде поне 4000 работни места. Двете японски автомобилни компании съобщиха в официално изявление днес, че фабриката ще заработи до 2021 г., но не посочват къде точно ще бъде построена тя.

Mazda планира да прави кросоувъри за американския пазар в бъдещия завод, а Toyota ще прави Corolla.

Ходът на японските производители може да се счита като победа за президента Доналд Тръмп, който по-рано атакува Toyota заради плановете на компанията за направи фабрика в Гуанахуато, Мексико. Той заплаши да наложи големи такси за внос върху колите, ако фабриката не бъде изградена в САЩ.

Toyota смяташе да прави в Мексико Corolla – най-продавания модел автомобил в света, но сега обяви, че там ще прави модела си Tacoma.

Американският президент веднага коментира новината в профила си в Туитър, като я нарече „голяма инвестиция в американското производство“. Сега всички коли с марка Corolla, които се продават в САЩ, се правят в Онтарио, Канада, или в Мисисипи.

Toyota има и заводи в Индиана, Кентъки и Тексас. Mazda досега не е правила коли в САЩ от времето на партньорството си в Ford от миналото десетилетие.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *