Uber планира да продаде акции за 10 млрд. долара

Компанията за споделено пътуване Uber Technologies е решил да продаде акции за около 10 милиарда долара при първичното си публично предлагане (IPO), като ще направи публична регистрацията на предлагането утре, съобщиха пред Ройтерс източници, запознати с въпроса.

Резултат с изображение за Uber

IPO с този размер означава, че то ще бъде едно от най-големите на технологични компании въобще и най-голямото от излизането на борсата на китайския гигант в онлайн търговията Alibaba Group Holding Ltd през 2014 година, посочва БТА.

Uber се стреми към пазарна стойност между 90 и 100 милиарда долара след не особено успешното представяне на първичното публично предлагане на по-малкия си конкурент Lyft в края на миналия месец, информира  investor.bg.

Инвестиционните банкери по-рано бяха на мнение, че Uber може да достигне стойност от 120 милиарда долара.

Uber планира да направи регистрацията на своето IPO в Комисията за ценни книжа и фондови борси публична утре, а кампанията за привличане на инвеститори ще започне през седмицата от 29 април, като така оценката на публичното предлагане и излизането на борсата в Ню Йорк може да се случи в началото на май, казаха още източниците.

Те обаче предупредиха, че плановете все още могат да бъдат променени.

По-рано тази седмица старши мениджърът на стартъпа Ракел Уртасун коментира в рамките на събитието Reuters Newsmaker в Ню Йорк, че ще мине известно време преди една от най-големите инвестиции на компанията – автомобилите със самостоятелно управление – да е готова за широкомащабно разгръщане.

„Автомобилите със самостоятелно управление ще влязат в живота ни. Въпросът кога ще стане това все още не е ясен“, каза Уртасун. „Ще отнеме много време, за да имаме този процес в мащаб“, допълни тя.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *