UBS: Китай може да разшири рейнджа на обменния курс на юана до 72 часа

 В рамките на следващите 3 дни Китай вероятно ще разшири рейнджа, в който може да се търгува валутата на страната, след като заместник-управителят на централната банка на страната И Ган даде знак, че направляващите политиката на финансовата институция ще разхлабят контрола върху валутата, обявиха анализатори на швейцарската банка UBS AG, цитирани от Bloomberg Businessweek.

Китай може да разшири рейнджа, в който се разрешава да бъде търгуван юанът, в рамките на заседанията на групата на най-големите икономики в света Г-20, пишат в своя бележка Маник Нарей и Джофри Ю.
На конференция на Международния валутен фонд на 17 април И заяви, че рейнджът на обменния курс на юана ще бъде разширен „в близко бъдеще“.
В момента е разрешено китайската валута да се търгува в рамките на 1% от официален фиксинг във всяка от двете посоки. Преди година китайската централна банка удвои размера на рейнджа, който дотогава бе 0,5% във всяка посока, като това бе първо подобно действие от 2007 г. насам.
„Съвсем очевидни са знаците, че китайската централна банка подготвя много скоро разширяване на рейнджа“, пишат двамата анализатори. „Колкото до точния момент, съществува риск това да се случи още през следващите 72 часа, за да съвпадне със заседанията на представителите на Г-20 във Вашингтон и първата годишнина от предишното разширяване до плюс или минус 1%“, добавят те. Анализаторите на UBS съветват освен това клиентите си да купуват юани, отървавайки се от малайзийския рингит и индийската рупия.
От октомври насам юанът се търгува обикновено близо до горното ограничение от 1% спрямо официалния фиксинг, тъй като разширяващата се китайска икономика привлича капитал от чужбина. На 17 април китайската валута приключи на 19-годишен връх от 6,1723 юана за щатско долар, преди вчера да поевтинее до 6,1813 юана за долар, сочат котировките на китайската система за валутна търговия.
12-месечните договори за фючърси за юана без физическа доставка обаче се повишиха с 0,1% до 6,248 юана за долар, което предполага, че трейдърите очакват китайската валута да промени слабо стойността си през следващата една година, сочат данни на Bloomberg. Средната прогноза на 35 анализатори, анкетирани от агенцията, е китайската валута да приключи годината на ниво от 6,13 юана за долар.
„Обменният курс ще става все повече пазарно ориентиран“, каза И на конференцията на МВФ на 17 април. „Мисля, че в близко бъдеще те възнамеряват да увеличат плаващият рейндж още повече“, добави той.
Китай може да бъде подложен на натиск за бързо поскъпване на юана от членки на Г-20. Доклад на американското министерство на финансите от миналата седмица определи валутата като „значително подценена“ и поиска Япония да се въздържа от девалвиране на йената.
От 20 анализатори, анкетирани от Bloomberg през ноември, 12 прогнозираха, че рейнджът на обменния курс на юана ще бъде разширен през 2013 г., докато според 8 това ще се случи едва през 2014 г. Според 17 от тях следващата промяна ще позволи на юана да се търгува с отклонение от фиксинга в рамките на 1,5% до 2% във всяка посока.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *