UniCredit предупреждава за риск от кредитна криза в Източна Европа

От италианската банка UniCredit, най-големият кредитор в развиващите се страни в Европа, са на мнение, че съществува ясен риск глобалната кредитна криза да завладее региона и че зависи от международните банки да я избегнат, съобщи Ройтерс.
Членът на Борда на директорите на UniCredit Ерих Хампел е казал в презентация по време на конференцията Euromoney във Виена, че банката остава ангажирана да финансира филиалите си в тези страни и че ще продължи да отпуска кредити на потребители и компании.
От групата са призовали другите международни банки, активни в региона, ЕС, МВФ и други институции да стартират съвместен план, за да се противодейства на заплахата да спре приливът на средства и да се задуши икономическия ръст.
„Въвлечени са определен брой заинтересовани страни и подкрепата за региона трябва да дойде от всички тях заедно“, е казал Хампел.
„Координацията е много важна и трябва да се изготви „План за ЦИЕ“.
„Международната финансова криза поставя под въпрос бъдещите проекти и рискът от кредитна криза е очевиден“, посочва Хампел, който управлява голяма част от подразделенията на UniCredit в развиващите се европейски икономики като директор на нейната дъщерна компания Bank Austria.
Ръстът в бившия комунистически блок беше захранван от бум в кредитирането през последните 10 години. Но тъй като спестяванията в голяма част от региона не са достатъчни, за да подкрепят нарастващото кредитиране, предимно чуждестранните банки в региона се обърнаха към компаниите майка за подпомагане на балансите им, коментира агенцията.
UniCredit е преди австрийските Erste Group Bank и Raiffeisen International, френската Societe Generale, белгийската KBC и унгарската OTP, що се отнася до активи в развиваща се Европа.
„Достъпът до международно финансиране остава ключов за местната икономика, за да се избегне кредитна криза, като банковият сектор има роля“, казва Хампел в презентацията си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *