UniCredit ще позволи работа от разстояние два дни седмично

UniCredit планира да позволи на служителите си извън клоновете да работят от вкъщи през 40% от времето, когато правилата за работа след пандемията бъдат задействани, предава Bloomberg.

Засега компанията не предвижда намаляване на имотите си, но е готова да направи преоценка, ако се окаже, че част от тях не са необходими

Milan Unicredit Bank skyscraper and Piazza Gae Aulenti Milan, Italy - February 4, 2016: Milan Porta Garibaldi district. The Unicredit Bank skyscraper and Piazza Gae Aulenti UniCredit stock pictures, royalty-free photos & images

Ще започнем постепенно връщане към офиса от септември, а през четвъртото тримесечие ще проведем пилотен проект, позволяващ устойчива хибридна работа с начало от следващата година“, заяви оперативният директор на компанията Раниери де Маркис, информира investor.bg.

Банката работи по план, който ще предостави варианта административните служители и хората в централния ѝ офис да работят от вкъщи приблизително два дни седмично на доброволна база, а служителите в клоновете може да изберат да работят от вкъщи в един ден от седмицата, каза ръководителят. Окончателните правила ще зависят от развитието на пандемията и от конкретните условия във всяка страна.

Logo of the UniCredit Srbija Bank on their main agency for the suburb of Zemun. Unicredit is an Italian bank spred in most of Europe Picture of a of the Unicredit sign on their branch of Zemun, suburb of Belgrade, Serbia, during a sunny afternoon. UniCredit is an Italian global banking and financial services company. UniCredit stock pictures, royalty-free photos & images

Така UniCredit се присъединява към все повече международни кредитори, които признават, че служителите искат ново равнище на гъвкавост в правилата за работа. Deutsche Bank и Citigroup обявиха през последно време правила за връщане в офиса, които включват и работа от вкъщи, въпреки че някои инвестиционни банки като Goldman Sachs Group настояват за пълно връщане на служителите в корпоративните офиси.

Новият главен изпълнителен директор на UniCredit, който пое поста на 15 април, трябва да очертае визията си за банката през второто полугодие.

Повече пространство

Проектът на UniCredit е ръководен от екип от отдел „Човешки ресурси“, IT и имотния отдел. Намерението е да се преустроят площите, за да отговарят на новия модел с вероятно по-малък брой бюра, но повече площи за всеки човек и допълнителни общи части, отбеляза Де Маркис.

Unicredit Tower at sunset in Milan, Italy. Milan, Italy - September 30, 2015: Unicredit Tower seen at sunset UniCredit stock pictures, royalty-free photos & images

„Проектът не цели спестявания или намаляване на имотите ни. Нашата цел е да създадем нов устойчив начин за работа. Ако в крайна сметка видим, че има повече площи от необходимото, ще направим преоценка“, коментира той.

Макар че работата от вкъщи ще бъде доброволна, решението за задействането ѝ ще се вземе от мениджърите въз основа на нуждите на банката. Целта за гъвкавост предвижда 40% работа от вкъщи, въпреки че ще се решава отделно за всеки случай, отбеляза Де Маркис.

UBS Group ще позволи за постоянно на две трети от служителите си да съчетават работа от дома и от офиса, а Deutsche Bank съобщи, че работи по планове да позволи на служителите си да работят от вкъщи до три дни от седмицата. Citigroup информира в сряда, че предложението за гъвкави политики ще ѝ помогне да привлече нови кадри за сметка на конкуренти като Goldman Sachs и JPMorgan Chase & Co.

Променени навици

UniCredit е базирана в Милано, в центъра на провинцията, която миналата година стана епицентър на пандемията от COVID-19 в Италия. 40-те хиляди служители на компанията в квартал „Порта Нуова“ се намират в три стъклени небостъргача, включително 31-етажната кула Cesar Pelli. Средно около 25% от служителите ѝ в момента посещават офисите, като максималният капацитет е определен на 50%. Групата има подразделения в Германия, Австрия и Източна Европа.

„Пандемията промени навиците и начина ни на работа. Като цяло макар в миналото гъвкавостта да имаше известна стигма, тя вероятно ще се превърне в новото нормално в бъдеще“, казва Де Маркис.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *