Volkswagen плаща $1,2 млрд. на собствениците на 88 500 автомобила в САЩ

Германският автомобилостроител Volkswagen ще изплати 1,2 млрд. долара обезщетения на собствениците на 88 500 автомобила в САЩ заради скандала „дизелгейт“, информира ТАСС. Споразумението бе одобрено от окръжния съдия в Сан Франциско Чарлз Брейър.

Volkswagen се задължава да отстрани дефекта в софтуера на автомобилите с трилитрови дизелови двигатели, произведени през 2009-2012 година, или да изплати компенсация на собствениците на засегнатите коли на стойност между 7 800 и 13 900 долара. Аналогични са условията и за колите, произведени по-късно. Собствениците им имат право да получат компенсация до 16 100 долара при невъзможност да бъде отстранен дефектът.

Миналата година Volkswagen се съгласи да изплати общо 15,3 млрд. долара за нарушаване на екологичните норми в САЩ. По-конкретно компанията трябва да изхарчи около 10 млрд. долара за поправка или обратно изкупуване на 475 000 автомобила с двулитрови дизелови двигатели, продадени в страната. Освен това концернът се съгласи да изплати 2,7 млрд. долара за ликвидиране на екологичните щети и да инвестира 2 млрд. долара за разработка на автомобили, които замърсяват по-малко околната среда, информира monitor.bg.

Volkswagen се оказа в центъра на скандала „дизелгейт“, след като в дизелови автомобили на компанията бе открит софтуер, занижаващ показателите за отделяни вредни газове в тестови условия. Така автомобилите на хартия напълно отговарят на американските екологични норми. На практика обаче те превишават установените пределни равнища за замърсяване на въздуха 30-40 пъти, отбелязва ТАСС.

От концерна признаха, че проблемът с фалшифицирането на данните засята 11 милиона автомобила в целия свят. Съдебни искове срещу Volkswagen са подадени и в други страни.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *