Volvo пусна автономния си XC90

В шведския град Гьотеборг беше произведен първият автономен автомобил Volvo XC90. Той е направен за целите на експеримента Drive Me, определян за най-амбициозният и високо технологичен проект за автономно управление в света. Всъдеходът Volvo XC90 е и първият от серия изцяло автономни автомобили, които ще бъдат достъпни за клиентите в Гьотеборг и ще могат да се движат по пътната мрежа в страната. Новият автономно управляем всъдеход е произведен в специалния технологичен център на Volvo в Торсланда. С този автономен модел шведите от Volvo официално стартират най-амбициозния и високо технологичен обществен експеримент за автономно управление на автомобил в света.

 

Като лидер в сигурността, Volvo вярва, че представянето на технологията за автономно управление ще сведе до минимум пътните инциденти. Освен това, тази революционно нова технология ще улесни трафика и ще намали замърсяването и още, ще позволи на водача да използва по-пълноценно времето, прекарано в автомобила. И в момента Volvo предлага система за полуавтономно управление, наречена Pilot assist, при моделите си S90, V90 и XC90.

Тази система контролира кормилното управление, така че автомобилът да се движи самостоятелно в зададената пътна лента при скорост до 130 км/ч, напълно независимо от другите участници в движението. Новите автономни коли ще се движат без да има нужда водачът да докосва волана или педалите. Първоначално това ще се случва в специално обособени зони около Гьотеборг с помощта на създадения от Volvo софтуер за автономно управление, информира monitor.bg.

Volvo е основоположник на системите за автономно управление, като част от стратегията си през 2020 г. да няма нито един сериозно пострадал или починал пътник в случай на инцидент с нов автомобил Volvo. Проектът Drive Me е изцяло ориентиран към клиентите и точно това го отличава от останалите експерименти за автономно шофиране. От Volvo не разчитат само на инженерния си екип, но и на обратната връзка от клиенти, използващи тези автомобили в своето ежедневие. След  излизане от завода, автономните автомобили ще преминат редица щателни тестове, за да е сигурно, че системата за автономно управление работи правилно. След като инженерите от екипа на Volvo извършат необходимата проверка, автомобилите вече могат да се използват от клиентите. Проектът Drive Me в Гьотеборг е първият от редица тестове в реална среда на автономно управляеми автомобили Volvo. През следващите години в програмата ще влязат и градове в Китай.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *