Wall Street в червено, Европа също е със загуби

Заради слабите данни за безработицата в Америка, според които получаващите вече обезщетения скачат до рекордните 6,66 млн. души, въпреки понижението на броя на първоначалните молби, капиталовите пазари в САЩ отвориха с понижения на водещите индекси. Преди това и Европа се движеше в червено, след като стана ясно, че Standard & Poor понижава перспективите си за Великобритания от стабилна на негативна. Корекцията от страна на агенцията означава, че страната вече не може да се смята за част от клуба на нациите с добро кредитно здраве и, че по-трудно ще може да разчита на евтини заеми от финансовите пазари. Понижението в перспективите е стъпка преди същинската корекция на рейтинга, което според някои би било опустошително за икономиката.

В първите минути на Уолстрийт DOW JONES INDUS губи 1,24% до 8317 пункта, широкият S&P 500 се понижава с 1,01% до 894 пункта, а високотехнологичният NASDAQ COMPOSITE изтрива 0,64% до 1716 пункта.

По същото време в Европа в Германия DAX пада с 2,48% до 4915 пункта, във Великобритания FTSE 100 се понижава с 2,63% до 4351 пункта и във Франция САС 40 е надолу с 2,06% до 3235 пункта.

Цената на петрола днес следваше движението на капиталовите пазари, като суровината загуби близо долар и половина. Вчера пък американското енергийно ведомство отчете, че потреблението през последните четири седмици е с 7,6% по-ниско от година по-рано. Появиха се и информации, че на срещата на ФЕД на 28 и 29 април банкерите са споменали за значителни рискове от понижение за икономиката.

На електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се котира за 60,38 долара за барел, а в Лондон нефтът сорт брент се търгува за 58,34 долара за барел.

На валутните пазари двойката EUR/USD остава стабилна около ниво 1,3760 долара за 1 евро.

Значително бе обаче движението на британския паунд, който след новините от S&P започна бързо да губи позиции към водещите валути – еврото, доларът и йената. Стерлингът записа понижение и към шведската и към норвежката крона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *