Wall Street ще прибира печалби

  Причината е, че инвеститорите станаха подозрителни: компанията докладва за 10% ръст на печалбата, а продажбите са на практика без изменение.
Инвеститорите са се настроили за прибиране на част от печалбите след силния за капиталовия пазар месец април, коментира за MarketWatch инвестиционен стратег. Думите сму е потвърждават от отличните данни на компанията Emerson Electric, постигнала през първото тримесечие 36% скок на печалбата и очакваща 10% по-високи продажби за годината довели до спад на акциите от почти 3% в електронната търговия преди официалния старт.
Предстоят важни данни за фабричните поръчки в САЩ, които надали ще активизират търговията в посока нагоре, но огат да подсилят тенденцията надолу. Изнесените в последните минути данни за 24% ръст в печалбата на оператора на кредитни карти Master Card тепърва ще се възприемат от пазара.
Европейските борси поеха надолу, в унисон с дъждовните настроения в САЩ, като акциите на VW задълбаха с 3.56% във Франкурт, което допринесе най-много за спада на водещия германски индекс DAX от 0.81% до 7467 пункта. В Париж CAC 40 се понижава с 0.6% до 4084 пункта, а в Лондон FTSE100 губи 0.17% до 6060 пункта. Изглежда сватбеното оживление отшумява.
На суровинните пазари среброто губи 6% от стойността си, до 43.40 долара за тройунция. Тези, които са купували по цена почти 50 долара за тройунция, засега се очертават като губещи. Златото също поевтинява прогресивно, до 1538 долара за тройунция, като само днес цената на жълтия метал намаля с 18.4 долара, или 1.2%. Медта, за сметка на това, продължава да катери с + 0.1%.
Автомобилистите с надежда гледат на набъбващата червена цифра пред цената на брента. В момента спадът е с 1.66% до 123.04 долара за барел, а минусът пред сорта WTI е 1.3% до 112.06 долара за барел. Причината според Bloomberg са появилите се признаци за забавяне на щатската икономика, като обачен финансовата медия отбелязва, че трейдърите са се настроили за нова волатилност в цената на основния суровинен актив, ако убийството на бин Ладен доведе до ответни терористични атаки.
Доларът купува 80.765 йени, поевтинявайки спрямояпонските пари с 0.56% от сутринта. Еврото компенсира със спад от 0.24% към долара до USD 1.4795. Заради спада на петрола и златото, а и заради нарастването на доловения риск, канадският и австралийският долар се смъкват към щатските пари. Най-големият губещ обаче е паундът, тъй като попарените надежди за вдигане на лихвите от Английската централна банка доведоха до над 1% спад на британските пари до 1.6484 долара за паунд.
10:55 часа
Акциите в Европа се търгуват в началото на борсовата сесия с леки понижения, главно заради спада на автомобилните компании. Акциите на Фолксваген във Франкфурт се понижават с 2.7%, Дайлмлер губи 1.3%, BMW 1.9%, MAN 0.93%. В Париж Рено губи 2.05%. Акциите на Metro губят 2.5%, след като голямата търговска верига обяви тримесечни финансови резултати.
Индексът на германските акции DAX се понижава с 0.18% до 7514 п., в CAC40 спадът е 0.13% до 4104 пункта, а в Лондон FTSE100 успява да се покачи с 0.46% до 6098 пункта. В момента има оживление в търговията на дребно в Острова, следствие от вълненията около кралската сватба.
Цената на единната европейска валута спрямо щатската леко се понижи от сутринта до 1.4811 долара, докато доларът загуби 0.3% спрямо йената на 80.9775 йени. Това не можа да потопи японския фондов пазар, тъй като заради празник борсата в Токио не работи и Nikkei 225 запазва стойността си от 10004 пункта.
За сметка на това, заради поевтиняването на петрола и металите, акциите на енергийните и суровинните производители в Азия се смъкват и индексът в Хонконг Hang Seng се понижи с 0.25% до 23663 пункта, индийският Sensex е 1.7% надолу, а в Австралия основният бросов индекс се смъкна с 0.85%. Корейският Kopsi загуби 1%.
На суровинните пазари брентът и лекият суров петрол губят по 0.7% от цената си, до съответно 124.23 долара и 112.70 долара за барел. Златото се смъкна до 1543.90 долара, минус 13.20 долара за тройунция само в рамките на днешния ден, докато среброто поевтиня с почти 2.5% до 44.985 долара за тройунция. Медта връща 0.45% от цената си.
08:25 часа
Чували ли сте инвеститорския съвет „Продавай при новини“? Снощи мнозина го последваха и това се вижда по индексите на Wal Street. Те завършиха на отрицателна територия, въпреки че в началото на деня на пазарите цареше еуфория от ликвидирането на най-големия терорист на планетата Осама бин Ладен.
Разбира се, възпламенената национална гордост на американците не може да се сравнява с инвеститорската пресметливост. Тя доведе до спад в цените на суровините и до издигането на нов хоризонт на очакване към валутните пазари.
Всъщност именно там проблесна искра, след като доларът светна в зелено, при това за пръв път от много време насам. Той записа леко поскъпване спрямо основните си конкуренти, като към еврото той се върна на нивото $ 1.4810, а към японската йена пада до Y 81.0050.
Специалистите от пазара обаче не прибързват да се прехвърлят на другата писта по отношение на долара, защото според тях щатската валута има още да поевтинява. Едно от нещата, които могат да го смъкнат още тази седмица, е чаканата информация за новоразкритите работни места в САЩ, която според анализаторите няма да е задоволителна.
И ако при долара новините бяха хубави, то при стоките новините попариха много надежди.
„Металистите“ останаха покрусени от новината, която им сервира вчера основната борса за метали в САЩ CME Group Inc. Тя увеличи с близо 2% до 11.6% изискванията за наличие на капитал при търговия на маржин, като това е поредна промяна на правилата за последните дни. Затягането на търговията веднага се отрази на среброто, което изгуби почти 3.2% от стойността си до $ 44.62 за унция.
Златото също се спусна по пързалката, губейки 1.1% от стойността си до $ 1 504.20 за тройунция.
Петролът също поевтиня, като лекият американски петрол продължава надолу и в азиатската сесия до $ 113.04 за барел.
Спадът при петрола се отрази на енергийните компании, търгувани отвъд океана като Chevron Corp. и Exxon Mobil Corp. Те бяха сред основните причини за спада на Wall Street тази нощ.
DOW JONES INDUS. AVG спадна с 0.02% до 12 807 пункта.S&P 500 INDEX се понижи с 0.18% до 1 361 пункта.NASDAQ COMPOSITE INDEX изгуби 0.33% до 2 864 пункта.
Всъщност новата дъвка за анализаторите на капиталовите пазари са разходите за консумативи, които имат компаниите. видяхме, че дружествата се справят със ситуацията и засега докладват впечатляващи печалби. Но въпросът е колко дълго могат да издържат производствените компании на високите цени на горивата и суровините и доколко потребителите, върху които е прехвърлена тази тежест, ще подкрепят дружествата?
Други въпроси явно вълнуват инвеститорите в Азия, където индексите се движат с ръстове. Допълнителен сигнал за стабилност даде Централната банка на Австралия The Reserve Bank of Australia, която съобщи, че ще задържи основната си лихва на досегашното й равнище от 4.75% с надеждата, че това ще е достатъчно за удържането на инфлацията на досегашното й равнище.
HANG SENG INDEX расте с 0.18% до 23 764 пункта. CSI 300 INDEX добавя 0.09% до 3 195 пункта.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Дарик финанс
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *