Xiaomi зае второ място при смартфоните

За първи път китайския производител Xiaomi зае второ място на световния пазар за смартфони. Компанията отстъпва само на Samsung, а непосредствено след нея се нарежда Apple, по данни Canalys за второто тримесечие на годината.

Смартфоните Xiaomi заеха стабилни позиции и в премиум сегмента
(снимка: CC0 Public Domain)

Xiaomi контролира 17% от доставките на смартфони в периода април-юни, бележейки ръст от 85% на годишна база, в резултат на което изпреварва Apple. Нещо повече, новата цел на Xiaomi е да изпревари Samsung, отбелязва Canalys, информира technews.bg.

Анализаторите свързват прогреса на Xiaomi с това, че компанията трансформира бизнес модела си от „предизвикващ към задаващ тенденциите” с дейности като консолидация на партньорите във веригата и по-внимателно управление в отворения пазар.

Главният изпълнителен директор на Xiaomi Лей Джун заяви, че завоюването на второто място в света е ключов етап в историята на компанията. В последните пет години Xiaomi усъвършенстваше продуктите си, за да си проправи път към премиум сегмента и да увеличи пазарния си дял.

Xiaomi вече контролира 17% от световния пазар на смартфони
(Източник: Xiaomi)

През четвъртото тримесечие на 2020 г. световните доставки на Xiaomi достигнаха 43,4 милиона единици, отчитайки ръст с 31,5% на годишна база. Така компанията изпревари Apple за пръв път и се върна на третото място.

Which Xiaomi & Redmi Phones have NFC? | (Updated 2021)

През първото тримесечие на 2021 г. Apple се изкачи до второто място с 15% дял от световния пазар, следвана от Xiaomi с 14%. Тогава глобалните доставки на смартфони на Xiaomi достигнаха 49,4 милиона единици, което представлява годишен растеж от 69,1%.

Според последните данни на Canalys, Xiaomi се разраства бързо на задграничните пазари, достигайки над 300% годишен ръст в Латинска Америка, над 150% в Африка и над 50% в Западна Европа.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *