Xiaomi с ръст на приходите от 68,3%

Китайският производител на смартфони Xiaomi отчете ръст на приходите за второто тримесечие от 68,3%, след като силните продажби на мобилни устройства са допълнили скок в приходите на по-малкия, но бързо разрастващ се бизнес със свързани устройства, предава Ройтерс.

Резултат с изображение за Xiaomi с

Резултатите вероятно ще разсеят тревогите около дейността на компанията.

Приходите за трите месеца до края на 30 юни са нараснали до 45,24 млрд. юана (6,58 млрд. долара) от 26,88 млрд. юана миналата година, заяви компанията.

Тя съобщи за нетна печалба в размер на 14,63 млрд. юана (2,13 млрд. долара) спрямо нетна загуба от 11,97 млрд. юана преди година. Международните приходи на компанията възлизат на 16,4 млрд. юана (2,4 млрд. долара) през тримесечието и представляват около 36,3% от общите приходи. Продажбите на свързани с интернет устройства, включително умни телевизори, също растат бързо.

Xiaomi е генерирала 70% от приходите си от продажбата на популярните си и като цяло евтини смартфони миналата година. Маржовете на телефоните ѝ обаче, които ползват операционната система MIUI, базирана на Android, са изключително ниски.

Брутните маржове на бизнеса със смартфони възлизаха на 8,8% миналата година. За сравнение, маржовете на iPhone X и iPhone 8 на Apple са около 60%, сочат анализатори.

Компанията освен това се опитва да се наложи като интернет базирана и очаква смартфоните ѝ да привлекат трафик към собствения ѝ магазин за приложения в дългосрочен план, за да засили този си бизнес и продажбите от реклама на платформата си. Този бизнес произвежда и свързани с интернет устройства за дома, както и други джаджи, включително скутери, пречистватели за въздух и уреди за готвене на ориз.

За 2017 г. компанията отчете приходи от 114,62 млрд. долара, които бяха с 67,5% по-високи на годишна база. Оперативната ѝ печалба скочи над три пъти през същия период.

Привлекателните цени на телефоните на компанията ѝ помогнаха да се разрасне бързо на развиващите се пазари, където настига Samsung и Apple.

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *