Бизнесът с искания към кабинета

След близо двегодишно почти мирно съвместно съществуване бизнесът разкритикува остро кабинета. Държавата продължава да налага тежки регулации на всеки, решил да започне собствен бизнес у нас. Държавната енергетика се управлява зле, а държавните фирми упорито отказват да излязат на светло.

Резултат с изображение за аикб

Държавната енергетика се управлява зле, а държавните фирми упорито отказват да излязат на светло. Данъчната и осигурителната тежест растат, а сивият сектор продължава да задушава пазара. Това стана ясно по време на пресконференцията на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), които обявиха приоритетите си за 2019 г. Асоциацията обединява четирите национално представени работодателски организации у нас – АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ.

„Ако не променим регламентите отвътре, няма да дойдат много хора на летище София, обобщи ситуацията председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев. Той посочи, че вместо да се облекчи, бизнес средата в определени области дори се е влошила. За пример Радев цитира данни на Световната банка, според които за започване на бизнес у нас са нужни 23 дни на фона на около 12 дни в Румъния и едва 3.5 дни в Естония.

Значително по-лоша обаче е ситуацията с времето за включване към електрическата мрежа на предприятията. „През 2014 г. това се е случвало за 130 дни, докато през миналата година са били нужни 262 дни“, каза още Радосвет Радев. Председателят на Търговско-промишлената палата Цветан Симеонов изтъкна, че от 190 страни в света, анализирани от Световната банка, България е на 147-о място по брой процедури и време за включване в мрежата. „Срамно е за държава от ЕС“, обобщи той. И добави: „Няма примери за бързо и лесно присъединяване без тормоз и това може да ви го каже всяка фирма, която наскоро се е сблъсквала с това“, информира в.Сега.

Високите цени на формално независимата енергийна борса са удвоили сметките за ток на бизнеса през декември спрямо година по-рано. „Цените за индустриалния ток са по-високи от тези, които се търгуват на борсите в съседните страни“, коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. А колегата му от КРИБ Евгений Иванов директно определи твърденията на енергийния министър Теменужка Петкова, че имаме най-евтиния ток, като „опашати неистини“. „Ако добавим и таксите, цената става като в Германия“, възмути се той и добави, че е безобразие един мегаватчас електроенергия понякога да се търгува на борсата за 200 – 300 лв.

Работодателите настояват за спешни промени в енергетиката и за изсветляване на държавните фирми, където се шири „недобро управление, разхищение и злоупотреби“. „Тези фирми трябва да имат прозрачно управление чрез листване на борсата.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *