Според американската прокуратура OneCoin е пирамида

Основаната от българката Ружа Игнатова OneCoin e „фалшива криптовалута“, привлякла „около 4 млрд. долара глобално от жертви“. Това гласи твърдението на прокурори в САЩ по делото срещу американския адвокат Марк Скот, който беше арестуван миналата есен и обвинен в пране на около 400 млн. долара постъпления от „престъпната схема“ между 2016 и 2018 г.Според американската прокуратура OneCoin е пирамида.

Резултат с изображение за OneCoin

В първото изслушване по делото, където съдията трябва да реши единствено дали обвиняемият да остане задържан, или да бъде освободен под гаранция, обвинението очертава само в най-общи линии разкритията си. Те само загатват с какво разполагат прокурорите, като обаче до голяма степен съвпадат с тезите на критиците на OneCoin. Още при информацията за ареста на адвоката от OneCoin коментираха пред „Капитал“, че компанията „не е имала и към момента няма отношения с г-н Марк Скот“. „Постъпленията на OneCoin не са генерирани от мултилевъл маркетинг дейност. В този ред на мисли постоянното сравняване на OneCoin със схеми Понци от законова гледна точка не е коректно и не отговаря на действителността“, се казваше още в отговорите на поставените от вестника въпроси.

В какво е обвинен Скот

Според прокурорите ролята на обвиняемия в тази схема е била, че той като правоспособен адвокат заедно с други лица е създавал хедж фондове със сметки на Каймановите острови и в Ирландия, като през тях са изпирани постъпления от криптовалутната измамна схема.

„Това е хибридна Понци пирамидална схема. Фалшива криптовалута, която доколкото нашето разследване е преценило няма истински блокчейн, и повечето инвеститори не са имали възможност да върнат парите си, след като веднъж са ги вложили в тези монети. Има елемент на Понци схема просто доколкото са плащани комисиони на промотиращите я с цел да се набират повече жертви“, обяснява прокурор Джулиета Лазаро пред съдията.Според американската прокуратура OneCoin е пирамида.

По нейните думи след изпирането на парите повечето от сумите са изпращани обратно на основателите на схемата. „За тази цел той е лъгал пред банки и администратори, като е давал грешна информация откъде идват парите. Както сме изложили в писмото си от вчера (бел. ред. – изслушването е от 13 септември 2018 г.) той е твърдял, че парите постъпват в хедж фондовете от група европейски семейства и компании, които той познава от години“, казва тя, като уточнява, че разследването е показало, че те идват само от постъпления от измамната схема, информира в.Капитал.

Отделно според обвинението Скот е превел и около 15.5 млн. долара по свои собствени сметки, като тези пари са използвани за покупка на имоти, луксозни превозни средства, часовници и др. Той е разполагал с множество сметки – лични и на фирми, където е посочен като единствен управител, като покрай ареста му са запорирани 25 от тях в САЩ и в чужбина. Също така са конфискувани яхта и Porsche.

С какво разполагат прокурорите

От делото става ясно още, че при обиска на дома на Скот са иззети обемни доказателства – както хартиени, така и електронни. Прокурорите разполагат с банкови и финансови разпечатки, мейли, административни и регистърни документи, телефонни записи, разговори по електронна поща и WhatsApp, GPS данни и промоционални материали за криптовалутата. „Регистрирахме си сметка в криптовалутната схема под прикритие, така че имаме материали и оттам“, разказва Лазаро.Според американската прокуратура OneCoin е пирамида.

Има вероятност да има и още много данни, тъй като са иззети 17 телефона, 6 лаптопа, два iPad-а, три карти и пет флашки. Според нея преглеждането на всички доказателства отнема време, като процедурата се забавя и поради това, че Скот е адвокат и съответно трябва да съблюдава правилата, защитаващи личната информация на клиенти.

Поради тази причина все още прокурорите не разполагат с всички материали, като част от тях се преглеждат от отделен екип. Все пак имало данни, че той може да е бил и официален защитник на един от съучастниците си.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *