Българин със специална награда от Еврокомисията: помага на роми да станат фермери

Иван Пенов получи специалната награда на журито

Проект за подпомагане на работливи роми да започнат малък фермерски бизнес спечели специалната награда на журито в конкурса на ЕК за комуникационни проекти по Общата селскостопанска политика. Тя отиде при българина Иван Пенов, председател на УС нафондация “Земята – източник на доходи”. Пенов бе единственият представител на България, отличен, заедно с екипа си, в престижния конкурс на Дирекция “Земеделие и развитие на селските райони” към Европейската комисия. Той получи наградата на специална церемония вБрюксел в понеделник вечерта.

През последните 7 г. екипът нафондация “Земята – източник на доходи”е работил по модели за интеграция на ромите в новата среда на земеделския пазар в ЕС. Идеята е да се даде възможност на работливи ромски семейства да станат самостоятелни фермери.

Роми се заемат да отглеждат зеленчуци, овошки и животни

“Преди години учредихме фонд, със средствата от който купуваме земя. Предоставяме я на ромите да я обработват и в срок от 5 г. те изплащат стойността й, след което тя става тяхна собственост”, обясни предwww.agronovinite.comИван Пенов.Освен земя, фондацията предоставя на ромските семейства капитал,обучение и подкрепа от консултанти в селскостопанскя сектор. Фокусът на програмата пада върху ромските общности в селата около Пловдив, като до момента близо 200 семейства са станали фермери. Други около 20 фамилии в други региони на страната също са получили шанс да се сдобият със земя и да отглеждат зеленчуци, зърно, овошки и животни. Работата по проекта ще продължи и в следващите години.

[Romi-fermeri]

Обучават ромско семейство как да отглежда овошки. Сн. landsourceofincome.org

Целта ни е да помагаме на ромите и надруги групи в неравностойно положение да станат успешни малки предприемачи, за да могат да се издържат и да се интегриратв свободната пазарна икономика, обясни Пенов. Така те ще продължат да си осигуряват доходи в продължение на много години. От друга страна това помага да се промени като цяло общественото мнениеза ромите в България и техните селскостопански възможности.

“Този проект се фокусира върху две важни оси за ЕС- социално включванеи създаването на работни места. Проектът има за цел да интегрира ромите чрез заетости възможности за развитие в селските райони”, обясниха от журито мотивите си да дадат специалната награда нафондация “Земята – източник на доходи”.

Брюксел, 09.12.2013 г.

*Интервю с Иван Пенов и още истории за победителите в конкурса на ЕК за комуникационни проекти по ОСП четете в www. agronovinite.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *