Евродепутати в защита на българи и румънци

Докато във Великобритания се увеличават призивите към правителството да ограничи достъпа на българи и румънци до социални помощи или до трудовия пазар, евродепутати от двете държави защитиха свободното движение. Те поискаха да бъдат спрени дискриминацията и опитите за всяване на страх сред британците.

В деня, в който в Лондон българи и румънци протестираха срещу плановете на британското правителство за ограничаване на различни права на граждани на двете страни, искането им получи подкрепа в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург:

“Призовавам да спре дискриминационното отношение и спекулациите за имигрантска вълна от българи и румънци. Данните показват, че вътрешната мобилност в Европейския съюз има положителен ефект върху икономиките в страните членки. Огромна част от имигрантите са икономически активни, т.е. мигрират с цел работа и влиянието им върху социалната система е незначимо – под 1%. Българите и румънците, които не са в топ 20 на националностите, имигриращи във Великобритания, са най-често интелигенти млади хора – икономически бонус, който внася повече данъци в бюджета, който страната плаща под формата на социални помощи”, изтъкна Моника Панайотова, депутат в ЕП от ГЕРБ/ЕНП.

Няколко дни преди това евродепутатът от социалистите Илияна Йотова и председателят на групата Ханес Свобода също се обявиха за свободното движение на европейските граждани. Те взеха отношение и по друга тема, по която България и Румъния също са дискриминирани – приемането в Шенген. Двамата депутати призоваха разумът и фактите да надделеят над емоциите при премахването на ограниченията за работа и при присъединяването към Шенген. Илияна Йотова изрично заяви, че България и Румъния изпълняват критериите и процесът не може да зависи от вътрешнополитическите проблеми на няколко страни от Европейския съюз.

Анализатори посочват като причина за намеренията на британското правителство за ограничаване на достъпа до социални помощи опасенията на премиера Дейвид Камерън, че оглавяваната от него Консервативна партия ще изгуби европейските избори от националистическата Партия за независимост на Великобритания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *