Великобритания и ЕС започват преговори нонстоп

Великобритания и Европейският съюз ще преговарят отсега нататък непрестанно. Това заяви главният преговарящ за Брекзит на ЕС Мишел Барние, предаде Франс прес. Той припомни, че преговорите за излизането на Великобритания от съюза навлизат в тяхната последна фаза.
„Преговорите влизат в тяхната финална фаза и ние се договорихме, че ЕС и Обединеното кралство ще преговарят отсега нататък непрекъснато“, обяви Барние на обща пресконференция в Брюксел след поредна среща с британския министър за Брекзит Доминик Рааб.
Барние каза, че всяко споразумение с Великобритания за бъдещите им отношения трябва да спазва правилата на единния пазар на ЕС, предаде Ройтерс.
Той поясни, че при преговорната сесия през юли двете страни са се доближили до намирането на споразумение за тяхното сътрудничество в областта на сигурността след Брекзит, но все още са далеч от споразумение за бъдещите им икономически отношения.
„Това партньорство трябва да уважава единния пазар и основите на европейския проект и ако това е добре разбрано, ние можем да приключим успешно преговорите“, каза Барние.
Той каза, че сделката с Великобритания е нужно да бъде постигната не по-късно от ранния ноември и че ЕС не работи за изход „Брекзит без сделка“, въпреки че трябва да се подготви за това.
Рааб от своя страна каза, че Великобритания е уверена, че може да постигне споразумение за Брекзит с ЕС през октомври, предаде Ройтерс.
„Ако имаме тази амбиция, този прагматизъм и тази енергия и от двете страни, аз съм уверен, че можем да постигнем това споразумение до октомври“, заяви Рааб на общата пресконференция с Барние. Той призна, че има още неща за договаряне и че двамата с Барние са имали честен разговор по този въпрос.
Рааб каза, че иска двете страни да се опитат да договорят на политическо ниво онова, което не са успели да изгладят по време на техническите разговори.

Преди седмица представителите на Европейския съюз в преговорите за Брекзит подозираха, че са били подслушвани от британските тайни служби, съобщи тогава в. „Дейли телеграф“. После се състоя среща между Тереза Мей и германския канцлер Ангела Меркел, на която и двете заявиха, че преговорите по Брекзит навлизат в решаващия си етап. Представители на британското правителство обаче коментират пред „Дейли телеграф“, че предположенията за подслушване са плод на силно развито въображение и че Лондон се сдобива с тайна информация в Брюксел по съвсем други начини. Като основен такъв се посочва предоставянето на сведения от страна на симпатизиращи на Великобритания европейски бюрократи.
Въпреки това и двете страни са взели мерки срещу подслушване на преговорите за Брекзит  в Брюксел. Властите на ЕС ще прибират мобилните телефони и другите електронни устройства на британците, а делегацията на Великобритания ще си носи собствени принтери от страх европейската техника да не създаде тайни копия на документите им.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *