Икономическата свобода в България слабо се подобрява

България се изкачва с две позиции до 48-о място в световната класация по икономическа свобода, сочи последният доклад на канадския институт Fraser. Напредъкът обаче е минимален, а най-зле страната отново се представя в областта на съдебната система.

Проучването анализира политиките и институциите на 159 държави на база информация за 2015 г. – последната година, за която има налични официални данни за всички страни. Те се подреждат спрямо показатели като размер на правителство, съдебна система и право на собственост, стабилни пари, регулиране и свобода на международната търговия.

Показателите на България

Като подреждане в класацията България е между Сейшелските острови и Бахрейн.

От Института за пазарна икономика (ИПИ), които са партньор за България, обръщат внимание, че страната продължава да получава най-ниска оценка в групата показатели за съдебна система и право на собственост.

„Основните причини за това са ниските оценки за независимостта и безпристрастността на съда, както и за доверието в полицията. От всичките 42 индикатора в индекса най-ниската оценка за България за поредна година е за независимостта на съда – 3,37 т. от максималните 10 точки“, допълват от ИПИ.

Според проучването за пореден път най-добрите резултати на България са при достъпа до стабилни и сигурни пари – 9.36 точки. Причината за това е валутният борд. В останалите категории промяната спрямо предишния период е минимална. При размера на правителството точките са 7.01 от максимални 10. От ИПИ обръщат внимание, че това се дължи на получения максимален брой точки за плосък данък, но крайният резултат е заради големия размер на правителствени разходи и високо ниво на държавни трансфери и субсидии. От икономическия институт акцентират, че състоянието на България се е подобрило драстично спрямо 90-те години, а и се усеща плавен ръст на оценките след присъединяването на страната в Европейския съюз, информира в.Капитал.

Кои са първи

За поредна година начело на класацията е Хонконг, а втора е Сингапур с много близки резултати. Останалите в топ 10 са Нова Зеландия, Швейцария, Ирландия, Великобритания, Мавриций, Грузия, Австралия и Естония. Целта на проучването на Fraser е да покаже, че икономическата свобода води до увеличение на доходите, продължителността на живота и икономическия растеж, намаляване на бедността и утвърждаване на защитата на граждански свободи.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *