Всяко трето дело, което прокуратурата внася в съда е със сделка

Всяко трето дело, което прокуратурата внася в съда, е предложение за сделка. 13.5% от внесените актове са за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание глоба. Така едва 53.1% от делата влизат в съда като обвинителни актове, т.е. се гледат по общия ред и изискват усилия от държавното обвинение за доказване на вината.

През м.г. са внесени 34 482 прокурорски акта – 18 296 обвинителни акта, 11 546 споразумения и 4640 постановления с предложение за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание. Това са последните данни от доклада на прокуратурата за 2016 г.

Често подходът на държавните обвинители буди недоумение и възмущение и оставя впечатление, че целта е максимално бързо отърваване от общественозначими казуси. Например миналата седмица два съдебни акта предизвикаха обществен интерес – глобата за шведа, ритнал камериерка, и споразумението с прокуратурата на бившата активистка от НФСБ, признала се за виновна за трафик на хора.

Районният съд в Несебър освободи Ралф Сундберг от наказателна отговорност и го глоби с 4500 лв. Шведът беше обвинен, че е причинил на камериерката Диана Петкова лека телесна повреда по хулигански подбуди, като я изрита в главата. Срещу него не беше внесен обвинителен акт, а предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание. Причината е, че престъплението, в което той е обвинен, се наказва с до 3 г. затвор, чужденецът е с чисто съдебно минало и от престъплението няма имуществени вреди. Затова и прокуратурата няма друг законов ход освен да внесе предложение вместо обвинителен акт, а съдът може да наложи от 1000 до 5000 лв. глоба. И главният прокурор Сотир Цацаров оцени присъдата като несправедлива и унизителна, но обясни, че в случаи като този законът задължава съдията да освободи подсъдимия от наказателна отговорност и да му наложи глоба. Той обаче не коментира защо шведът не е бил обвинен например за хулиганство, което се наказва доста по-тежко.

„Сега“ попадна и на други съдебни актове от тази година по дела за лека телесна повреда по хулигански подбуди, които са приключили с глоба, при това минимална – 1000 лв. Районният съд в Котел например е определил 1000 лв. глоба на З.А. за това, че намушкал в корема със 17-сантиметров нож А.Ю. и така му причинил лека телесна повреда. Ножът е конфискуван, а З.А. трябва да плати и 214 лв. разноски по делото. С минимална глоба приключва и делото за лека телесна повреда по хулигански подбуди срещу Й.Д. в Районния съд в Кюстендил. Съдът в Котел е определил административно наказание от 1000 лв. и по дело за използване на фалшиви документи.

1000 лв. е и глобата, наложена от Районния съд в Бяла Слатина на В.Ц. за това, че предизвикал катастрофа, в която Й.В. получил средна телесна повреда. Същото наказание се полага според Шуменския окръжен съд и на подсъдим за укриване на 4166 лв. данъци, които са платени преди края на делото. 1000 лв. санкция получава от Районния съд в Пловдив и З.Б. за присвояване на 10 000 лв. Преди края на делото сумата е възстановена на ощетеното дружество.

Законодателите се лутат през годините и променят в различни посоки кога и как да се прилага чл. 78а, който предвижда освобождаване от наказателна отговорност. От 2006 г. насам обхватът му се разширява и за по-тежки престъпления. През 2010 г. депутатите се сетиха да изключат случаите, когато е причинена тежка телесна повреда или смърт, или деецът е бил в пияно състояние, или след употреба на наркотици, както и при множество престъпления, както и когато престъплението е извършено спрямо орган на власт при или по повод изпълнение на службата му, но пък тълкувателно решение на ВКС не позволява хора като шведа да бъдат наказани по-тежко заради пиянство. Според Цацаров проблемът е в НК.

Споразуменията са предпочитани от подсъдимите, защото гарантират наказания под предвидения в закона минимум. Наказанието под минимума е само възможност, а не императив за съда. Въпреки това сделките са най-използваният метод за приключване на делата в спецсъда, където биват съдени представителите на организираната престъпност. Не се допускат споразумения по ред дела – за убийство, изнасилване, блудство, сводничество, подкуп, както и за престъпления, с които е причинена смърт.

Споразумението с прокуратурата се одобрява само на една съдебна инстанция и влиза в сила. За да бъде одобрено, трябва да са възстановени щетите от престъплението и да е призната вина. По този ред приключи делото на бившата координаторка на НФСБ в Костинброд Анелия Велева. След като упорито отричаше участие, тя изведнъж се призна за виновна за трафик на нелегални мигранти с цел да се облагодетелства и получи за това 3 г. условно и 5000 лв. глоба. За това престъпление по принцип наказанието е от 1 до 6 г. затвор и глоба от 5 до 20 хил. лв.

Пак по дело за трафик, но без користна цел, друг признал се за виновен подсъдим – Е.А., получава след споразумение 1 г. условно, но два пъти по-голяма глоба – 10 хил. лв.

Районният съд в Силистра е одобрил споразумение с пощальонка, която присвоила 1896 лв. пенсии. За това Р.А. би получила до 5 г. затвор, ако делото течеше по общия ред. Със споразумението е осъдена на пробация, включваща 100 часа труд в полза на обществото.

Разминаване

Интересна е практиката на различните районни съдилища по делата за шофиране с над 1.2 промила алкохол в кръвта, които приключват със споразумение. Наказанията винаги са условни, невинаги обаче се налага глоба, а книжката се отнема за различен срок при сходни провинения, показва прегледът на произволно избрани споразумения. Един съдия от Чирпан например определя 10-месечна условна присъда, 200 лв. глоба и 1 г. без книжка за шофиране с 2.7 промила. За 2.85 промила друг магистрат от същия съд дава 6 месеца условно, 200 лв. глоба и само 6 месеца без книжка, информира в.Сега. В Русе шофиране с 2.07 промила се равняват на 6 месеца условно, 250 лв. глоба и 1 година и половина без книжка, а 2.45 промила значат 6 месеца условно, 300 лв. глоба и 1 г. и 8 м. без свидетелство за управление.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *