Индексите на „Уолстрийт“ приключиха с червена сесия

Индексите на борсите в Съединените щати  завършиха борсовата сесия в понеделник на червена територия, на фона на продължаващата  финансовата криза в Турция, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average се понижи с 0,5% или 125,44 пункта и завърши на ниво от 25 187,70 пункта. По-широкият показател S&P 500 отчете спад от 0,4% до 2 821,93 пункта, като сред най-зле представилите се бяха енергийният и суровинният сектор. Технологичният индекс Nasdaq composite се понижи с 0,25% до 7 819,7.

„Инвеститорите остават предпазливи от поемането на значителен риск за кратък период от време. Погледнато в общ план върху цялостната картина, ситуацията се развива добре“, коментира Дженифър Елисън от BOS.  Доходността по 10-годишните американски облигации достигна до 2,875%, а тази по 30-годишните достигна до 3,044%. Цената на златото се понижи с 1,5% до ниво от 1 200,70 долара за тройунция.

Петролът стартира в понеделник със слабо поевтиняване.  Пазарът оценява данните на компанията за услуги в сектора Baker Hughes за увеличение на броя на действащите сондажни платформи в САЩ до най-високо ниво за последните три години, а също така и новите сигнали от страна на Иран. По данни на Baker Hughes, броят на платформите за миналата седмица се е увеличил с 10, до 869, което е най-голямо от март 2015 г.

Подкрепа на петролния пазар оказват и запазващите се опасения за намаляване на доставките от Иран във връзка със санкциите за енергийния сектор и в частност върху износа на петрол, подготвяни от САЩ.  Припомняме, че те предвиждат нулев износ към 4 ноември, и трябва да влязат в сила от 5 ноември. Според експерти поне в краткосрочно бъдеще опасенията за санкциите ще подкрепят пазара.

Стойността на октомврийския фючърс за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures тази сутрин се понижи с 0,18 долара, или 0,25% до 72,66 долара за барел. В петък договорите поскъпнаха с 0,74 долара, или 1 % – до 72,81 долара за барел. Стойността на фючърса за WTI за септември на борсата в Ню Йорк (NYMEX) се понижи с 0,40 долара или 0,06 % до 67, 59 долара за барел. Според данните от предишната сесия, договорът се увеличи с 0,82 долара до 67,623 долара за барел.

Международната агенция по енергетика публикува поредният си доклад през миналата седмица, в който леко преразгледа прогнозата си за търсенето на петрол през 2019 г. до 1,5 млн. барела на ден. За тази година при търсенето през второто тримесечие  има леко забавяне, което е в основата и на забавянето на нарастването на цените.

 

Петко ГЕРЕНСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *