Как да избягваме измамите с Bitcoin

Криптовалутата Bitcoin направи своя фурор след плахото въвеждане преди десетина години – през 2008 г., но пък рязкото му покачване по-късно и проявената мобилност разкриха и факта, че в него се крият няколко противоречия. 

Които, разбира се, могат да се използват от ловки измамници, които  намериха златна мина в цифровата валута по много причини. Една от тях е безспорният факт,  че малцина разбират наистина за какво става въпрос и доста хора наивно вярват на фалшиви обещания. Друга причина е анонимността – криптовалутата позволява на измамниците с относителна лекота да прикриват своите следи. И накрая, основната причина е, че криптовалутите до голяма степен не се подчиняват на законовите регламенти.  Така Bitcoin работи основно извън конвенционалната финансова система,  и това няма как да не притеснява от регулаторите, тъй като има потенциал да бъде свързано с изпирането на пари, укриването на данъци, измамите и финансирането на тероризма.

Какви са най-често срещаните измами с бисквитки и как ги разпознавате?

Фалшиви бордови борси . Един популярен пример за тях е BitKRX от Южна Корея, който представляваше клон на корейската борса на страната (KRX) и претендираше, че е платформа за обмен и търговия. В крайна сметка се оказа, че е измама. Има и такива, които претендират, че са свързани с добре известни обмени, използващи приложения или фалшиви уебсайтове; данните на потребителите се хакват и изтеглят, когато влизат в профила си и и след това може да се злоупетреубява с тях. Когато сте насочени все пак към някой уебсайт, уверете се, че URL адресът има „HTTPS“, а не само „HTTP“. Без буквата S това означава, че уеб трафикът няма сигурност и криптиране.

Понзи измамите или познатите финансови схеми . Някои обещават невероятна възвращаемост на инвестициите, използвайки бисквитите и много хора купуват чрез него. И още преди да се усетите, някой вече е източил всичките ви пари от сметката. По същество това са схемите на Понзи. На първо място, жертвите ще бъдат накарани да вярват, че действително работи – да кажем, цифрите в банковата им сметка се увеличават. Това ще ги накара да говорят за „успеха“ и да убедят другите да се присъединят. В крайна сметка обажданията до клиентската служба са без отговор, има технически проблеми с уебсайта или парите ще бъдат преведени късно – сред няколко извинения, докато парите ви изчезнат завинаги. Ако видите реклами, които звучат като „удвояване на вашия bitcoin за една нощ,“ това положително са са измами.  Подлъгването изисква първо вие да си изпратите парите си, а после да чакате да се удвоят!

Класическите финансови пирамиди. Измамници използват bitcoin като продукт в пирамида за измами. В тези схеми ниската ви първоначална инвестиция ще бъде умножена, ако поканите повече хора да се запишат. След като много хора са инвестирали парите си, измамникът от върха изчезва с всичките пари.

Злонамерен софтуер . Хакерите отдавна използват злонамерен софтуер, за да задържат данните за вход на други хора и данните за профила. Сега тя се използва за източване на Bitcoin портфейли, свързани с интернет.

Как да избягвате да изпаднете в тези измами?

  • Ако офертата е прекалено добра, за да е истина, стойте далеч от нея.
  • Бъдете бдителни по социалните медии – легитимните търговци на бисквитки и брокерите могат да бъдат жертва на кухи сметки или имитатори.
  • Никога не провеждайте финансови транзакции чрез директни съобщения на социалните медийни платформи.
  • Направете „домашната“ си работа за изследване на услугите, с които се сблъсквате и на най- добрите платформи за търговия ; проверете техните претенции и тяхната легитимност – регистрирани ли като корпоративни субекти или не.

Arleen ATIENZA        

Статията е публикувана в  www.hoganinjury.com. Авторката е лицензиран психометрик и работи като специалист по издателска дейност и журналист на свободна практика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *