Колеж „Омега“ осигурява гъвкав достъп до обучение и квалификация

Колеж „Омега“ в Пловдив има сериозни традиции в областта на образованието, и то преди всичко с подготовката на кадри с такива специалноости, които от ден на ден стават все по-търсени. И то не само от нашите български работодатели, но и в чужбина. Васка Стооянова е  не само управител на колеж „Омега“, но също така е един от идеолозите на проекта Международно висше училище по информатика и електронно лидероство „Махатма Ганда“.

  – Г-жо Стоянова, защо точно името на индийския мъдрец е избрано за бъдещото висше училище  – МВУИЕЛ, а наскоро е в „Тех парк Оптела“ беше открит и първият в България електронен хъб по информатика и електронно лидерство?

– Нека да припомня защо точно името на мъдреца, признат от целия свят, Махатма Ганди, бе прието за висшето международно училище. Той учеше и продължава да учи чрез съветите си всеки един от нас, че трябва да бъде активен участник в промените към по-добър живот. Смея да твърдя, че с повече от десетгодишната си история Частен професионален колеж „Омега“ има свой принос  за подобряване на качеството на живот, и то не само на колежаните, а на техните семейства, в екипите и фирмите, където работят. В колежа има разработена и застъпена привлекателна социална програма – безплатно обучение през първата година, както и безплатен курс по английски език през месец септември. Ролята на професионалното образование и обучение все още е недооценена. Но Колеж „Омега“ предоставя  една привлекателна възможност за учене чрез осигуряване на гъвкав достъп до обучение и до придобиване на квалификация.

  И един поглед към новата учебна година: нещо повече за новости в програмата, насоченост към практическата реализация?

– Вече се разделихме с някои  специалности, които принадлежат на миналото, сега се разкриха и привличат курсисти специалности като „Компютърни мрежи“, „Електронна търговия“, „Системно програмиране“, „Графичен дизайн“, „Интериорен дизайн“  и др. В колежа се обучават и такива курсисти, които притежават дипломи на бакалаври или са с магистратури по други специалности, но идват при нас за преквалификация, за да могат да си осигурят по-нататъшна реализация. Защото по някои от специалностите след завършване те получават 3 и 4 степен на професионално обучение. Дипломите са признати в целия Европейски съюз. Завършващите колежа ще придобият и правото да продължат образованието си  по индивидуална програма в Международно висше училище по информатика и електронно лидерство „Махатма Ганди“, след акредитацията му. Колежът има сертификат за качество по ISO 9001:2015 и предлага  курсове по заявка на работодатели. Колежът може да извършва обучение по Наредба 12 с придобиване на  педагогически (квалификационни) кредити.

  – Няколко думи повече за „индийската връзка“ между колежа и бъдещото висшето училище… 

– Колеж „Омега“ също поддържа тесни връзки с индийски колеги и специалисти. Отделно от това сме в тесни контакти с индийското посолство в България и с българското посолство в Индия. Индийското Министерство на външните работи също е запознато с нашите планове и цели за следващите години в сътрудничество с колеги и експерти от огромната страна.  Очакваме след подписания меморандум в сферата на образованието по време на посещението на индийския президент, Негово Превъзходителство Рам Нат Ковинд, обменът на колежани, студенти и преподаватели да се извършва при облекчени процедури.

 

Интервюто взе Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *