Намаляват хората излизащи в пенсия

Във втората година, откакто действа пенсионната реформа, резултатите за Държавното обществено осигуряване са по-открояващи се – за първи път от три години насам хората, които излизат в пенсия, са по-малко.

След две рекордни години през първата половина на 2017 г. спира и напливът от нови пенсионери от сектор „Сигурност“. Към края на юни пенсиониралите се военни и полицаи са над пет пъти по-малко спрямо миналогодишния юни. Това показват данните на Националния осигурителен институт за новоотпуснатите пенсии за полугодието.

По-затегнатите условия тази година се отразяват на системата. 50 394 българи са получили пенсия за първи път. Те са с почти 11 на сто по-малко спрямо средата на 2016 г., а в предишните няколко години имаше постоянно увеличение. Лични пенсии за стаж и възраст са получили близо 26 300 души, или почти 61% от всички нови пенсионери. Тук НОИ отчита намаление с малко над 16% на хората, които получават за първи път лична пенсия за стаж и възраст, през първите шест месеца на тази спрямо предходната година. Тоест около 5100 българи по-малко се пенсионират към юни тази година.

От тях 21 хиляди са новите пенсионери от най-масовата трета категория. От 1 януари тази година мъжете се пенсионират на 64 г. с 38 г. и 4 месеца стаж. Жените излизат в пенсия на 61 г. с 35 г. и 4 месеца. Още 1262 българи от трета категория са избрали да не чакат тази възраст и да се пенсионират една година преди да навършат общата възраст, защото имат достатъчно стаж. Средно 9 месеца преди навършването на общата възраст са се пенсионирали тези хора, като пенсията им пожизнено ще е намалена с 0.4% на месец. Ранните пенсионери са почти 5 на сто от тези с новоотпуснати лични пенсии за осигурителен стаж и възраст. От НОИ коментират, че тази възможност, която действа вече втора година, не предизвиква интерес сред хората, въпреки че могат да се пенсионират и да продължат да работят.

Военните и полицаите също вече не се пенсионират масово, показват данните на осигурителния институт. Само 1094 служители от сектор „Сигурност“ са излезли в пенсия от началото на годината до март, а за сравнение към края на миналогодишния март, когато започна да действа реформата, броят им бе 5684, тоест над пет пъти повече. От миналата година при тази категория работещи бе въведена възраст за пенсия (освен съществуващото изискване за стаж). Така тази година служителите от сектор „Сигурност“ се пенсионират на 53 години. Всички обаче, които до края на 2015 г. бяха изпълнили условията за стажа, ще могат да се пенсионират независимо от възрастта си до края на 2018 г.

Ръст

При инвалидните пенсии, които са един от големите проблеми на системата, има изненада – за първи път от няколко години те се увеличават. А сякаш се очертаваше тенденция към свиването им, макар и с малко, информира в.Сега. Оказва се обаче, че към края на юни почти 15 хил. българи са получили лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване. Те са с над 5 на сто повече от средата на 2016 г., при положение че от 2014 година НОИ регистрираше постоянно намаление. Освен това този вид пенсии се увеличават и като дял – те вече са 34 на сто от всички нови лични пенсии, а пък миналата година бяха „само“ 29 на сто.

 

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *