Близо 5 млн. чуждестранни туристи са посетили България

Близо 5 млн. чуждестранни туристи са посетили България през първите седем месеца на годината, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за ТВ Европа.

Броят на туристите се увеличава със 7,2% спрямо същия период на миналата година, показват данните, съобщават от пресслужбата на Министерството на труда. Това засега отговаря на прогнозите на ведомството за ръст на туристите от порядъка на 7-10% за годината.

Най-големи увеличения на посещения има от водещите пазари за България, уточнява Ангелкова.

Посещенията от Гърция се увеличават с 10%, толкова е и ръстът от Германия. При Великобритания ръстът се движи около 20 на сто, подобни са данните за увеличенията и от пазарите Полша и Чехия. Ръст от 5 на сто се наблюдава и при посещенията от Русия.

Прогнозите на министерството са в периода от май до октомври в България да бъдат реализирани около 5,7 млн. нощувки. В това влизат и очакванията 2 млн. българи да почиват в страната, основно по Черноморието, посочи министър Ангелкова. Това би било около 4,5-5% ръст спрямо миналата година.

Приходите от туризъм от януари до юни са 2,4 млрд. лева, което е с 12,3% повече спрямо същия период на 2016 г., сочат още данните Това показва, че стъпка по стъпка България се превръща в дестинация, която предлага качествен продукт, а не е нискобюджетна, коментира министърът.

Очакванията са тази тенденция да се запази до края на годината и ръстът на приходите да изпревари увеличението в броя на туристите.

Относно проверките на плажовете тя посочи, че са направени по 3 инспекции на всички ивици, отдадени за стопанисване. Проверени са около 140 плажа, които са отдадени под наем или на концесия, инспектирани са и 20-30 от неохраняемите плажове.

Сред най-грубите нарушения, които са констатирани е неправомерното използване на плажове от бивши концесионери. Те извършват търговска дейност, но не внасят дължимите за това такси на държавата. За тези случаи е сигнализирано и вече имаме постъпили плащания за няколко плажа, съобщи министърът.

По думите й повече интерес към стопанисването на плажовете ще очаква да има с въвеждането на групирането на ивиците. Това ще стане с изменения в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане.

През следващата година ще бъдат въведени и регламенти за къмпингуването. Това ще стане с промени в Закона за туризма, които до края на годината ще бъдат внесени за разглеждане в Народното събрание, информира investor.bg.

С поправките ще се даде определение какво е къмпинг, какви са видовете и къде може да се практикува. В същото време се подготвят и промени в Закона за устройство на територията, с които да се облекчат изискванията за строителство на къмпинги, тъй като има доста заявки, коментира Ангелкова.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *